Det var strax innan 23.30 på onsdagskvällen som flera Uppsalabor, främst i Ekeby och Kåbo, larmade polisen om en stor och kraftig smäll. Även polisen hörde den från polishuset. Ingen hade dock sett något och polisen har ännu inte funnit något svar på gåtan.

Men vittnena inbillade sig inte. Det står klart efter att en kamera vid Ångströmlaboratoriet fångat explosionen, vilket P4 Uppland var först att rapportera om.

– Vi har flera kameror i Uppsala och runtom i Sverige som sitter riktade upp mot himlen. På endast en av kamerorna syntes ett ljussken vilket tyder på att det var lokalt, i riktning nordväst om Ångströmlaboratoriet mot Ekebyområdet, säger Eric Stempels, forskare vid Institutionen för fysik, astronomi och rymdfysik.

Artikelbild

Senast i mars lystes himmelen upp av ett kraftigt sken då en så kallad bolid brann upp i atmosfären – men det är inte förklaringen denna gång.

– Ljusskenet var väldigt koncentrerat till marknivån, så det rör sig inte om en asteroid eller bolid. Min uppfattning är att det är något som skett nära marken. Även seismologerna vid universitetet fick utslag, och det brukar de inte få av exempelvis flygplan eller bolider.

För Eric Stempels del finns det dock inget vetenskaplig intresse i att undersöka saken vidare.

– Men man vill ju tro att sådana här stora explosioner borde lämna spår efter sig, säger han.

Björn Lund, seismolog vid institutionen för Geofysik på Uppsala universitet, kommenterar smällen för P4 Uppland:

– Det är inte något jordskalv och inget som kommer från någon större sprängning för det syns inte på våra mätstationer utanför Uppsala. Men någonting har hänt inom tre kilometer från Observatorieparken.

LÄS MER: Kraftig smäll i Uppsala