Stina hade varit mobbad sedan lågstadiet, och en av mobbarna var Johannes. En dag i nionde klass, när hon tagit på sig en urringad tröja hon egentligen kände sig obekväm i, blev hennes bröst i fokus för Johannes uppmärksamhet.

– Han sa "visa pattarna" flera gånger och frågade om han fick bröstknulla mig. Han satt och stirrade på brösten och låtsades dregla och försökte fota brösten med sin mobiltelefon, berättar Stina.

Några dagar senare hamnade Stina och Johannes i bråk, som slutar med att han knuffar in henne i ett skåp med huvudet före.

– Det blev så mycket alltihopa och jag kände att jag inte kan hålla det här inom mig. Min bästa vän stöttade mig och sa att jag måste anmäla, säger Stina, som anmälde Johannes för sexuellt ofredande och för misshandel.

Stina tycker att bemötandet hos polisen var bra. Rättegången däremot kändes tung.

– Särskilt i början, när jag skulle berätta om alla händelser genom åren som jag varit med om. Just det sexuella ofredandet var bara den där lektionen, annars har det varit mycket knuffar och kommentarer om att man varit ful och så.

Stinas version styrktes av lärare och en klasskompis. Johannes fälldes av Uppsala tingsrätt för sexuellt ofredande. Tingsrätten konstaterar i domen att "visa pattarna" sägs i syfte att kränka någons sexuella integritet, och att det stärks av Johannes övriga beteende vid det aktuella tillfället. Han dömdes även för ringa misshandel. Straffet blev 30 timmars ungdomstjänst samt skadestånd på 5 000 kronor till Stina för ofredandet.

Vad kände du efter rättegången?

– Att det var skönt att den var över. Jag hade blivit väldigt upprörd om han inte blivit dömd, säger Stina.

Hur var det att komma tillbaka till skolan och träffa varandra efter rättegången?

– Det tog så lång tid innan rättegången började att vi hade hunnit börja gymnasiet. Vi går i olika skolor nu så vi träffar inte varandra längre.

Stina känner att det var rätt beslut att anmäla honom. Hon hade gjort samma sak i dag.

– Jag uppmanar alla som blir utsatta att våga anmäla. Det är viktigare än man tror. Om du inte vågar själv, be någon du litar på om hjälp. Även om det inte är nåt stort som hänt så måste det uppmärksammas, man måste visa att det är fel.

Stina och Johannes heter egentligen något annat.