Enligt domstolen svävade offren i livsfara eftersom förövaren inte hade kontroll över vilka skador som männen kunde drabbas av. Men eftersom våldet var impulsstyrt och inte långvarigt, samtidigt som offren varken var skyddslösa eller saknade förmåga att försvara sig, sänks straffet för den 26-årige gärningsmannen från fyra års fängelse till tre år.

Knivangreppet skedde en kväll i slutet av juni. Det inleddes med ett bråk i parken mellan 26-åringen och hans flickvän. Två män som gick emellan för att ingripa blev båda knivskurna i ansiktet av 26-åringen. Mannen har nekat till brott och hävdat att han själv blev nedslagen av männen, varefter en okänd knivbeväpnad man dök upp och attackerade dem.

Uppsala tingsrätt trodde inte på hans berättelse och konstaterade att vittnen gav stöd åt de knivskurna männens uppgifter, samtidigt som 26-åringens dna fanns på kniven. Mannen dömdes av tingsrätten för grov misshandel. Svea hovrätt delar tingsrättens uppfattning om skuld och rubricering och fastställer också beslutet att mannen inte ska utvisas efter avtjänat straff, som åklagaren begärt. Enligt domstolarna är hans anknytning till Sverige så stark att det inte finns grund för utvisning.