Den enorma fettklump som hittades i Londons avloppssystem i början av augusti i år har blivit en utdragen världsnyhet. Den 130 ton tunga och 250 meter långa klumpen är den största som hittats i den brittiska huvudstaden och kan komma att bli ett museiföremål på Museum of London.

LÄS MER: Fettklumpen i London stretar emot

LÄS MER: Museum vill ha fettklumpen

Fettklumpen i London har också väckt frågan om liknande bollar kan uppstå på andra platser i världen. UNT ringde upp Uppsala vatten för att höra om det till och med kan drabba Uppsala.

– Nej, det kan inte bli sådana här fettklumpar i Uppsala. Anledningen är att vi inte har de dimensionerna på ledningsnätet som i vissa andra stora städer. I London är avloppsnätet byggt som stora tunnlar och det finns inte i Uppsala. Den största avloppsledningen vi har har en inre omkrets på 140 centimeter, säger Andreas Jansson, utredningsingenjör vid Uppsala vatten.

Att mindre fettklumpar fastnar i avloppsrören är heller inget stort problem i Uppsala. Däremot finns det avloppsledningar som kräver kontinuerligt underhåll, just för att risken för fettklumpar ska minska.

Om det skulle bildas en fettklump i en avloppsledning innebär det inte bara problem för Uppsala vatten. Om klumpen uppstår intill en fastighet, där avloppsledningen tillhör fastighetsägaren, är det denna som har ansvaret att lösa upp klumpen.

– Den vanligaste anledningen till att fettklumpar uppstår i avloppsledningarna är att man spolat ner matfett och olja från matlagning i diskhon, säger Elin Jansson, sektionschef vid Uppsala vatten.

Ett tips för att undvika proppar i avloppen är att torka ur stekpannan med papper innan diskning. Har man större mängder fett kan detta slängas på återvinningscentraler.