I går kväll, onsdag, beslutade Fyrishovs styrelse att säga ja till att förlänga avtalet med Uppsala kommuns äldrenämnd.

Det var för precis ett år sedan som kommunen stängde seniorrestaurangen Karl Johan i Svartbäcken och verksamheten flyttades till Fyrishov i april. Hit kommer nu fler seniorer än väntat, cirka 100 per dag.

Helene Lundevall, projektkoordinator på Fyrishov, berättar att det nya avtalet med äldrenämnden innebär att det blir förändringar i pris och dagar.

– Vi har kommit överens om ett avtal och vi på Fyrishov är nöjda över att kunna fortsätta samarbeta med äldrenämnden om det här. I beställningen från äldrenämnden finns två förändringar: seniorluncherna kommer att serveras på helgfria vardagar och priset höjs från 50 till 60 kronor per portion. På helgerna arrangeras ofta träningsläger och tävlingar i Fyrishov och det brukar inte komma lika många pensionärer på helgerna som på vardagar, säger Helene Lundevall.

Äldrenämndens ordförande Monica Östman (S) säger att kommunen vill behålla seniorluncherna.

– De är viktiga både för att det är en social träffpunkt och för att där serveras näringsrik mat. Det motverkar ensamhet samtidigt som fler håller sig friska längre, säger Monica Östman.

I samband med luncherna erbjuds också besökarna att delta i fysisk träning i form av simgrupper och bowling för seniorer.

Varför ökar antalet seniorbesökare i restaurangen?

– Det är nog en kombination av att de tycker om maten, att det är bra kommunikationer, finns parkeringsplatser och att det här är en mötesplats för personer i olika åldrar. Många andra seniorrestauranger ligger i äldreboenden, säger Helene Lundevall.

Jesper Kyrk, avdelningschef på äldreförvaltningen, säger att han också är glad över att de nu kommit fram till ett avtal med Fyrishov.

– Seniorluncherna är en uppskattad social samvaro för våra äldre som kan motverka ensamhet. Äldrenämndens subvention per såld måltid är densamma som tidigare. Vi kan konstatera att intresset för seniorluncherna på Fyrishov har varit större än vad som stipulerades i tidigare avtal som utgick från en beräkning om ett 40-tal måltider per dag. Idag utgår vi från ett snitt om 90 sålda måltider per dag och jag är nöjd med att vi kan leverera detta till en försvarbar kostnad, säger Jesper Kyrk.