Det hela började vid 16.30 på söndagseftermiddagen när en man beväpnad med ett svärdliknande föremål rånar restaurangen Leopardens pizzabutik i stadsdelen Sala backe. Kvarterskrogens lugna söndagslunk förändrades på ett ögonblick när en maskerad person springer in genom dörren.
– Han kommer inspringande genom dörren och skriker att jag ska lämna ifrån mig kassan. Han har svarta byxor och svart jacka på sig och har något över ansiktet så jag bara ser hans ögon, berättar en anställd på restaurangen för UNT.

LÄS MER: ”Han skrek att jag skulle lämna över kassan”

Mannen får med sig restaurangens kassa och springer ut genom dörren till ett väntande flyktfordon i form av en moped eller motor­cykel. Männen flyr från platsen och bara några minuter senare misstänks de för att ha försökt tvinga två bilförare att lämna ifrån sig sina fordon.
– Sju eller åtta minuter senare försöker mest troligt samma personer ta en bil på Vitkålsgatan i Årsta. Man hotar bilägaren och försöker få upp bilen. När det inte lyckas avviker man från platsen och vid 17.10 får vi ett nytt larm från Ikea-parkeringen där två personer beväpnade med machete har försökt få kontroll över en personbil, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl.

Artikelbild

Polisen kraftsamlar för att få tag på de misstänkta rånarna och kallar in alla resurser man har tillgängliga. Ett stort antal poliser, radiobilar och en helikopter utrustad med värmekamera söker i området runt Årsta.

Klockan 17.23 får polisen ett nytt larm från samma om­råde. En person har blivit tvingad att ta ut pengar från en bankomat vid Årsta centrum.
– Man har tvingat till sig pengar från en person. Vi söker med alla resurser vi har och har en helikopter i luften med värmekamera, säger Torbjörn Karlsson, vakt­havande befäl vid Uppsalapolisen.

Under söndagskvällen trappade polisen ned insatsen och vid 19.30 uppgav man att helikoptern har avslutat sin spaning.

Enligt polisen har ingen skadats fysiskt i samband med rånen och rånförsöken men ett flertal personer ska ha blivit chockade.
– Ingen är gripen och vi har inga misstänkta för de här brotten i nuläget. Vi har trappat ner sökningen och det här övergår i ett utredningsarbete, säger RLC-befäl Susanne Sjögren, sent på söndagskvällen.

På måndagsmorgonen uppger Uppsalapolisen att man fortfarande inte har någon gripen misstänkt för rånen.

Artikelbild

| Arkivbild.