Precis som väntat tyder allt på att Putins parti Enade Ryssland och dess allierade har segrat stort i de lokal- och guvernörsval som hölls på söndagen. Samtidigt kommer rapporter om fusk och lågt valdeltagande.

I Moskva rapporteras om ett valdeltagande på 15 procent. Och den fristående ryska valobservatörsgruppen Golos ska ha tagit emot runt 1 600 anmälningar om valfusk, enligt TT.

President Putins talesperson Dimitrij Peskov tillbakavisar anklagelserna och säger att valen präglats av "nolltolerans" mot all form om valfusk, uppger TT.

Artikelbild

| Pavel Gamov (SD)

Svenska riksdagsledamöter besöker ofta andra länder för att i den europeiska samarbetsorganisationen OSSE:s regi kontrollera att val genomförs korrekt. Putintrogna organisationer väljer dock att bjuda in egna valövervakare, personer som de vet är välvilligt inställda till presidentens sätt att styra landet. Det var på ett sådant mandat som Pavel Gamov, bland annat ledamot av riksdagens EU-nämnd, befann sig i Ryssland i helgen.

Nu uppmärksammas hans visit av bland andra Uppsalabon Henrik Sundbom, chefredaktör för nyhetsportalen idagora.se, och Johan Wiktorin, försvarsexpert och vd för konsultföretaget Brqthrough. På Twitter och Facebook ifrågasätter de Pavel Gamovs beslut att "övervaka" valen och låta sig intervjuas i ryska medier.

– Det är en väl beprövad metod som den ryska staten använder för att skänka legitimitet åt valen. Målgruppen är inte i första hand omvärlden utan den egna befolkningen. Att få ut positiva citat från utländska valövervakare i ryska medier är ett sätt att visa allmänheten att valen sker korrekt, säger Henrik Sundbom.

Enligt Sundbom har Gamov i rysk press bland annat sagt att att valen präglas av "god organisation och öppenhet". Gamov blev också imponerad av de elektroniska rösträknare som användes och sade: "Jag tror att vi kan lära oss ett och annat."

UNT har förgäves sökt Pavel Gamov och andra företrädare för Sverigedemokraterna för att få höra hur de ser på resan och den kritik som nu förs fram. Frågan är också om Gamov rest på uppdrag av SD eller på eget bevåg. Riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) skriver i en kommentar på Henrik Sundboms Facebooksida:

– SD har inte skickat/godkänt någon resa för att bevaka val som inte arrangerats av OSSE.

Helgens val är de sista före det ryska presidentvalet i mars där Putin väntas söka väljarnas stöd för en fjärde sexårsperiod vid makten.