25 gram narkotika låg i den papperspåse som polisen hittade vid visitationen, sedan Stefan Eriksson stoppats i en bil i Uppsala en dag i mars 2014. I polisförhören har han förklarat att han tog upp påsen från bilgolvet som en ren reflex och stoppade den innanför byxorna när polisen dök upp, utan att känna till dess innehåll. Enligt hans berättelse måste någon ha planterat narkotikan i bilen för att sätta dit honom.

Uppsala tingsrätt tror inte på berättelsen och slår fast att agerandet i stället tyder på att han väl kände till påsens innehåll. Vittnesuppgifter om att en person efter gripandet skrutit med att ha satt dit Eriksson rubbar inte tingsrättens bedömning, som fäller honom för narkotikabrott av "normalgraden".

Domen meddelades på onsdagen. Stefan Eriksson fälls också för rattfylleri eftersom han hade narkotika i kroppen när bilen stoppades. När det gäller själva narkotikabruket anser rätten att gärningen täcks av straffet för innehavet och fäller honom inte specifikt på den punkten.

Han stod också åtalad för innehav av ett mindre parti kokain som låg på billgolvet och för ett 40-tal narkotikaklassade tabletter som hittades vid husrannsakan i Uppsalabostaden. Domstolen friar honom på de punkterna eftersom det inte anses styrkt att han känt till kokainet i bilen och vissa av tabletterna. Resterande tabletter hävdade Eriksson att han hade på recept. Enligt domstolen är det inte motbevisat.

Straffvärdet för kokaininnehavet och drograttfylleriet är normalt åtta månaders fängelse, men eftersom det gått över tre år sedan avslöjandet landar straffet på sex månaders fängelse. Rättegången fick ställas in sju gånger innan den till slut genomfördes i förra veckan, utan att Stefan Eriksson dök upp. Enligt hans försvarare befinner han sig utomlands, men tingsrätten anser att det till övervägande del inte är hans fel att förhandlingarna fått skjutas upp. Som UNT tidigare rapporterat har vittnen varit svåra att nå eller inte kommit till domstolen. Slutligen togs vittnesmålen upp på film eller band och spelades upp för rätten. Tingsrättens dom kan överklagas till hovrätten.