Gula och gröna bussar i en strid ström, mycket folk som ska stiga på bussen – UL vill nu testa att släppa på passagerare även genom den bakre ingången på bussen för att få bättre flyt på Resecentrum.

– Vi vill se om det här kan göra det enklare, effektivare och att vi kan få kortare stopptid vid hållplatser för bussarna, säger Sture Jonsson, presschef på UL.

Testet ska enligt planen starta 2 oktober och gäller för samtliga stads- och regionbussar på Resecentrum. Tanken är att de som inte har sin biljett klar även i fortsättningen ska välja den främre ingången. Övriga, de som har olika periodkort eller har reskassa i UL-appen, kan kliva på bak.

Föraren är en kontroll av att passagerarna har en biljett. Hur blir det med det?

– Det är en av de sakerna vi vill se. Vi kommer att ha ökade kontroller och styra om de kontrollresurser vi har så att vi gör fler kontroller på bussar som just har lämnat Resecentrum.

Information till bussresenärerna kommer att finnas på anslag vid busshållplatserna och bland annat på UL:s sajt. Hur ovana resenärer kommer att göra när dörrarna öppnas och andra kliver på den bakre ingången återstår att se. UL kommer inte att sätta upp kortläsare på fler ställen i bussen, så ska man blippa måste man göra det hos föraren.

Finns det inte en risk att ni får en massa tillfälliga besökare som fastnar i biljettkontrollerna?

– Ja, kommunikationen är jätteviktig. Det måste vara tydligt, säger Sture Jonsson.

Hur lång tid testet ska hålla på har UL inte bestämt, Sture Jonsson berättar att man vill hålla det öppet.

– Vi vill kunna ha frihet att, om det visar sig att det inte alls är en bra idé, kunna avbryta. Men samtidigt måste man hålla på ett tag för att kunna samla på sig erfarenheter, säger han.

Om testet faller väl ut på Resecentrum kan det komma att utökas även till andra hållplatser.

– Sedan måste vi också överväga om det här så småningom ska resultera i att vi utrustar bussar med kortläsare på flera ställen i bussen. Men det är ett beslut vi tar senare, säger Sture Jonsson.

ul