Bostadsspekulanterna svarade på annonser som bland annat erbjöd en ledig tvårummare i Uppsala. De betalade in totalt drygt 70 000 kronor i förskottshyra men fick sedan ingen kontakt med uthyraren, än mindre tillgång till någon lägenhet.

Polisutredningarna visade att pengarna först hamnat på konton som tillhörde en 24-årig man och sedan snabbt tagits ut. Mannen åtalades i vintras och har nu dömts av Uppsala tingsrätt för bland annat bostadssvindeln. 24-åringen har nekat till brott och förklarat att han inte känner till något om bluffannonserna, men enligt domstolen är han bunden till gärningarna.

Han fälls också för att ha lurat köpare på nätet att betala totalt 55 000 kronor för varor som aldrig levererades. Mannen fälls även för att med hjälp av ett förfalskat antagningsbevis ha lurat Centrala studiestödsnämnden på drygt 100 000 kronor i studiestöd samt för att ha lurat till sig två mobiltelefoner med ett falskt id-kort. Han döms för bland annat 20 fall av bedrägeri samt grovt bidragsbrott medelst brukande av falsk urkund. Straffet blir skyddstillsyn och 180 timmars samhällstjänst.