Åklagare beslutade att inte väcka åtal mot kvinnan och därför är Kriminalvårdens personalansvarsnämnd förhindrad att gå vidare i ärendet.

Åklagarkammaren i Uppsala motiverade beslutet med att det inte går att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet ska vara brottsligt.

LÄS MER: Kriminalvårdare gjorde otillåten sökning på bekant

Det var i juli förra året som kriminalvårdaren i Uppsala hade fått uppgifter om att en man, som hon tidigare haft en relation med, satt häktad. Hon har förklarat att hon vill att mannen ska må bra och att han ska lämna sin kriminella bana. Hon gjorde den otillåtna dataslagningen på grund av att hon ville kontrollera de uppgifter hon fått.

I anmälan till Kriminalvårdens personalansvarsnämnd konstaterade Kriminalvården region mitt att kriminalvårdaren tillskansat sig uppgifter på sådant sätt som strider mot Kriminalvårdens riktlinjer om sekretess och datoranvändning. Myndigheten skrev även att det fanns anledning att det kunde betraktas som dataintrång. Men nu skriver alltså nämnden av misstankarna mot kvinnan.