Det var i vintras som polisen gjorde ett tillslag på en adress i Uppsala. Syftet med tillslaget var att hitta illegala vapen, men på plats hittade man - utöver vapnen - något helt annat.

– Det anträffades en förfalskarverkstad med en bärbar dator kopplad till en laminatskrivare och en större mängd falska handlingar. I datorn hittades senare korrespondens mellan männen som visade att de tog upp beställningar på falska handlingar, har kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman tidigare berättat för UNT.

Till fynden kopplade man en 24-årig man bosatt på adressen, och en 27-årig man bosatt i Gävle.

Artikelbild

LÄS MER: Hittade förfalskarverkstad i Uppsalabostad – två åtalas

Förutom utrustning att framställa ID-handlingar fanns även 80 handlingar som redan var färdiga för leverans. Polisen misstänker att verksamheten har pågått systematiskt sedan 2014. Bland handlingarna som männen framställt genom åren finns bland annat svenska och norska ID-handlingar, sjukförsäkringskort och körkort på arabiska och rumänska.

Man hittade även bland annat ett automatvapen med 75 skarpa patroner, 68 knivar, 29 knogjärn och narkotika.

Männen döms nu båda två till fängelse för en lång rad brott. Dels för förfalskningsverkstaden, men även för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Den 24-årige mannen döms utöver dessa brott även bland annat för rattfylleri och dopningsbrott, men även för grovt bidragsbrott efter att ha svindlat CSN på över 150 000 kronor efter att ha använt ett förfalskat antagningsbevis.

24-åringen bedöms av tingsrätten ha hög återfallsrisk och har begått så pass grova brott att det är uteslutet att döma till någon annan påföljd än fängelse. Han döms till fängelse i tre år och sex månader. Samma bedömning görs angående 27-åringen som döms till fängelse i två år.