Händelsen inträffade vid 17-tiden på onsdagen. Sex Sverigedemokrater stod och delade ut flygblad till förbipasserande när en man plötsligt närmade sig.

– Han pekade finger och slog sedan 70-åringen hårt i bröstet, uppger Simon Alm, ordförande och gruppledare för SD i Uppsala.

70-åringen föll till marken och slog i armbågen i fallet. Han uppsökte senare vårdcentral där man inte kunde upptäcka några frakturer eller liknande.

En annan person i SD-sällskapet följde efter mannen som utdelat slaget och lyckades ta en bild av honom. Därefter kontaktades väktare som inte kände igen mannen. Händelsen polisanmäldes och polisen har även fått tillgång till mobilbilden på den misstänkte gärningspersonen. Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson, bekräftar att händelsen polisanmäldes på onsdagskvällen.

– Sådana här händelser är förstås ett otyg. Jag upplever ändå att den här typen av våld minskat på senare år. Vad jag vet är det den första incidenten under den här mandatperioden, säger Simon Alm.

Han berättar att 70-åringen visserligen upplevde händelsen som mycket obehaglig men att den inte kommer att hindra honom från att fortsätta arbeta politiskt för SD.

Förbipasserande som bevittnade händelsen uppmanas att kontakta polisen på telefon 114 14.