Det var på chattforumet kamrat.com som Linn plötsligt fick ett grovt och explicit meddelande från en man om vad han ville göra med henne sexuellt.

– Det var en massa om att han skulle hålla fast mig och göra olika saker, han hade skrivit i presens och hade skrivit ut sina egna stönanden. Det var bisarrt. Jag blev väldigt äcklad, det kändes vidrigt och respektlöst att skriva in mig i ett sånt sammanhang, säger Linn.

Mannen använde sitt riktiga namn och hade även bild på sig själv. Linn tog en skärmdump och anmälde honom till administratören som stängde av honom. Efter någon vecka kom mannen tillbaka, men utgav sig nu för att vara kvinna. Linn insåg direkt att det var han, eftersom han skickade samma sexmeddelande. När hon konfronterade honom fick hon svaret att han skulle leta upp och våldta henne.

– Jag blev rädd såklart. På sajten fanns en bild på mig, en länk till min blogg och det stod vilken stad jag bodde i. Det skulle inte vara omöjligt för honom att söka upp mig. Jag blev försiktigare när jag var ute.

Linn polisanmälde hotet. Det var en tuff process, säger hon, ända från anmälan till rättegången var slut. Linn pluggar i Uppsala, men var vid tillfället när hon hotades hemma hos föräldrarna i Västergötland.

– Polisen där ifrågasatte mig, han sa du tror väl inte att han verkligen letar upp dig. Sen förhörde han mig genom luckan på poliskontoret och antecknade tre ord på en post it-lapp. Det var först när ärendet skickades till Uppsala som jag blev tagen på allvar och utredningen tog fart.

Uppsala tingsrätt konstaterade att både hotet och det sexuella meddelandet, i synnherhet tillsammans, varit grova och kränkande för Linns integritet. Att han var okänd för Linn menar tinsgrätten är extra allvarligt, eftersom hon då inte hade möjlighet att bedöma om han var kapabel att göra verklighet av hotet.Mannen dömdes till skyddstillsyn samt att genomgå behandlingsprogrammet Relation och Samlevnad (ROS). Han dömdes även att betala 10 000 kronor i skadestånd till Linn samt 800 kronor till brottsofferfonden.

Hotet har fortsatt att påverka Linn. Mannen har inte bett henne om ursäkt, utan skyllde i rättegången på alkohol och stress på jobbet.

– Om han tagit ansvar och sagt att han vet att han gjorde fel hade det varit en annan sak. Nu vet jag inte om han skuldbelägger mig för något och det känns potentiellt farligt. Jag fick under rättegången veta att han bara bor ett par mil från min mamma, vilket var väldigt obehagligt. Jag brukar vara nere och jobba där om somrarna. Om han får se mig, vad gör han då?

Den rädsla som Linn fick i och med hotet har hon ägnat mycket tid och kraft åt att försöka jobba bort.

– Jag har gradvis utsatt mig för att vara på ställen där det känns osäkert. Och nu tycker jag att det nästan känns som förut. Men när jag ser någon som liknar honom hajar jag till.

Ångrar du att du anmälde honom?

– Nej. Att få sexmeddelanden på nätet är vanligt, det får jag rätt ofta på sociala medier och i olika chattforum, så hade det bara varit för dem hade jag inte gjort någon anmälan. Men vid hotet var jag tvungen att sätta en gräns. Om inte annat ville jag att det skulle synas i statistiken, att det här har hänt, säger hon.

Något som Linn reagerat över är hur vanlig mannen verkade vara.

– En hantverkare, egenföretagare, med barn och fru. Väldigt vanlig.

Linn heter egentligen något annat.