Det var i november förra året som polisen larmades om ett misstänkt lägenhetsbråk i Uppsala. Väl på plats fann man tecken på tidigare tumult, och en aggressiv man i 40-årsåldern. Trots upprepade försök att lugna mannen fortsatte han att skrika åt dem att lämna hans lägenhet och kom hotfullt emot dem.

När den ena polisen sprejat mannen med pepparsprej kunde man brotta ner honom på golvet, varvid han fortsatte att skrika glåpord, kränga med kroppen och spotta mot dem. För att få kontroll på mannen var poliserna tvungna att sätta både handfängsel och fotfängsel.

Några månader senare, när mannen befann sig i centrala Uppsala, träffade han på ett antal personer som han var osams med. Enligt mannen själv skulle personerna vara beväpnade, och mannen gick därför hem för att beväpna sig med en yxa "för att ha i självförsvar".

Nu dömer Uppsala tingsrätt mannen för våldsamt motstånd, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål samt ringa narkotikabrott. Mannen i 40-årsåldern förekommer sedan tidigare nio gånger i belastningsregistret, senast i oktober förra året då han dömdes för misshandel. Sedan den domen medverkar mannen fortfarande i en speciellt behandlingsplan, och därför dömer tingsrätten honom nu till dagsböter.