Tre maskerade personer trängde sig en kväll i våras in i bostaden hos en man i södra Uppsala som fick en pistol riktad mot huvudet, samtidigt som gärningsmännen krävde att 30 000 kronor skulle betalas inom några dagar. När den hotade mannens bror plötsligt dök upp i bostaden och försökte få tag på pistolen utbröt fullt slagsmål.

Gärningsmännen, beväpnade med batong och kofot, angrep bröderna med slag och sparkar mot kroppen och huvudet. Först när en av de angripna männen lyckades rycka åt sig kofoten försvann förövarna från platsen. På bostadens övervåning befann sig samtidigt den ene mannens son, som blev vittne till attacken.

Misstankarna riktades snabbt mot en 17-åring från en Stockholmsförort som enligt uppgift tidigare hotat den jämnårige pojken som fanns i Uppsalabostaden. En påstådd skuld ska ha varit orsaken till hoten.

17-åringen åtalades men nekade till brott och hävdade bland annat att han varit i sin bostad när angreppet i Uppsala skedde. Vid rättegången ändrade han sin berättelse, sedan det visat sig att hans mobiltelefon under brottskvällen kopplat upp mot en mast i Sigtuna. Enligt domstolen kan det tala för att han då var på väg hem från Uppsala. Tingsrätten tror inte på 17-åringens berättelse och slår fast att han var pådrivande vid angreppet. Två av brottsoffren i bostaden har också förklarat att de kände igen 17-åringens röst och ögon vid angreppet.

17-åringen fälls nu för grov misshandel, grovt hemfridsbrott och försök till grov utpressning. Han var även åtalad för vapenbrott, men frias på den punkten. Rätten konstaterar att 17-åringens pistol inte påträffats och därför är det oklart om det var ett äkta skjutvapen eller en attrapp.

Domstolen ser allvarligt på gärningen och slår fast att straffet för en vuxen person hade blivit fängelse. 17-åringen döms till sluten ungdomsvård i åtta månader, som ska avtjänas fullt ut. Vid sluten ungdomsvård förekommer nämligen ingen villkorlig frigivning i förtid.

17-åringen och hans vårdnadshavare döms också att betala sammanlagt 80 000 kronor i skadestånd till brottsoffren. De har berättat att de påverkats starkt av händelsen med bland annat sömnsvårigheter, konstant huvudvärk och oro.

De två andra gärningsmännen från angreppet i Uppsalabostaden har inte kunnat identifieras.