20-årig Uppsalatjej fast i Chile

Anna Vernersson från Uppsala blev bestulen i Santiago och stod utan pengar, pass, boende och resesällskap. Svenska ambassadens svar: kom tillbaka på måndag.

Anna Vernersson från Uppsala har rest runt i Chile, Peru och Argentina i sju veckor. ”Sydamerika är helt underbart. Innan stölden har jag aldrig känt mig otrygg”, säger hon.

Anna Vernersson från Uppsala har rest runt i Chile, Peru och Argentina i sju veckor. ”Sydamerika är helt underbart. Innan stölden har jag aldrig känt mig otrygg”, säger hon.

Foto: Privat

Uppsala kommun2019-09-29 19:05

Det var i fredags som någon stal 20-åriga Uppsalabon Anna Vernerssons väska på en marknad i Chiles huvudstad Santiago. I väskan låg förutom pass och pengar även flygbiljetterna hem till Sverige nästa dag. Mobilen hade hon dock kvar.

– Jag blev ju stressad, och ringde svenska ambassaden här för att kolla hur jag skulle göra för att få ett provisoriskt pass och kunna resa hem till Sverige med mitt flyg, säger Anna Vernersson.

Anna Vernerssons resesällskap skulle även de åka hem på lördagen. Hon skulle alltså bli kvar själv utan pengar och boende.

Ambassaden sa att hon behövde göra en polisanmälan och sedan gå till banken för att överföra pengar till ambassaden för ett tillfälligt pass. Anna Vernersson föreslog att hon skulle överföra pengar via nätet, men enligt ambassaden behövde pengarna komma från ett chilenskt konto eller i form av kontanter – inget av detta hade Anna. 

– Sedan sa ambassaden att de stänger strax, och att jag får återkomma på måndag. Klockan var då halvtvå på fredagseftermiddagen.

Som tur var för Anna Vernersson kunde hon förlänga boendet på det vandrarhem hon redan bokat natten mellan fredag och lördag. Hon hoppas nu att hon kan få ett tillfälligt pass under måndagen. Om inte vet hon inte hur länge hon måste stanna.

– Jag hade väl egentligen ingen aning om vad en ambassad kan hjälpa till med, men släktingar i Sverige har varit jätteupprörda. Man kan väl tycka att ambassaden kunnat hjälpa till lite mer. Om de vet att jag är svensk medborgare och har alla mina uppgifter kan de väl skicka en faktura?

Enligt UD är det främst vid stöld av pass och reskassa som svenska ambassader behöver hjälpa svenska medborgare. Om något gått fel i just det här fallet kan Linn Duvhammar på UD:s pressjour inte svara på.

– Man kan alltid göra en anmälan till UD:s regeltillsyn, så utreds fallet, säger hon.

Var det rätt av ambassaden att be en ung person som varken har pengar, pass, boende eller resesällskap att återkomma efter helgen?

– Det är svårt att svara på när jag inte känner till omständigheterna närmare. Men generellt finns en övertro bland svenska medborgare på vad en ambassad kan hjälpa till med. 

Anna Vernersson har rest runt i Sydamerika i sju veckor. Hon har haft en toppenresa, säger hon. 

– Det har varit helt fantastiskt. Fram tills stölden har jag känt mig jättetrygg. Naturen är otroligt vacker och folk är generellt väldigt snälla och intresserade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!