Uppsalapolitiker ovetande om Skandionmygel

De Uppsalapolitiker som satt i Skandionklinikens ledning nÀr den byggdes sÀger sig vara helt ovetande om uppgifterna om pÄstÄtt byggmygel.

Uppgifterna om mygel i byggprocessen Àr helt nya för bÄde Erik Weiman (M) och Börje Wennberg (S), som suttit i direktionen för kommunalförbundet som driver Skandionkliniken och hyr fastigheten av Akademiska hus.

Uppgifterna om mygel i byggprocessen Àr helt nya för bÄde Erik Weiman (M) och Börje Wennberg (S), som suttit i direktionen för kommunalförbundet som driver Skandionkliniken och hyr fastigheten av Akademiska hus.

Foto: Michaela Hasanovic/Madeleine Andersson/Niklas Skeri/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-10-06 19:54

HÀromdagen publicerade UNT uppgifter om en rad tveksamheter kring bygget av Skandionkliniken, intill Akademiska sjukhuset. I artikeln uppger tidigare byggkonsulten Magnus Karlsson bland annat att ansvariga för bygget sade Ät honom att mörka felaktigheter och att han inte fick vara med pÄ möten och besiktningar nÀr han pÄtalat fel i byggnationen.

Magnus Karlsson var anstÀlld av statliga Kommunalförbundet Avancerad StrÄlbehandling, Kas, som driver Skandionkliniken. De hyr fastigheten av Akademiska Hus som byggde och Àger den. I den politiska ledningen för Kas satt under byggtiden Erik Weiman (M) och Börje Wennberg (S) för Uppsala lÀns rÀkning, med representanter frÄn sex andra landsting.

BÄde Erik Weiman och Börje Wennberg sÀger sig vara ovetande om uppgifter om mygel eller oegentligheter runt bygget.

– Det hĂ€r Ă€r fullstĂ€ndigt nya uppgifter för mig. Visst var det diskussioner och lite krĂ„ngel med en försening, det minns jag. Men inget sĂ„dant hĂ€r, sĂ€ger Börje Wennberg, nĂ€r han fĂ„r veta vad Kas egen konsult Magnus Karlsson sĂ€ger om bygget.

Tidningen har ocksĂ„ berĂ€ttat att Skandionkliniken Ă€r att betrakta som Uppsalas största svartbygge efter att lĂ€nsstyrelsen i höst upphĂ€vt ett av tvĂ„ bygglov. 

– SĂ„ klart Ă€r det olyckligt, men bygglovet Ă€r en sak mellan Akademiska Hus och Uppsala kommun, sĂ€ger Börje Wennberg. 

Erik Weiman (M) sÀger att det Àr svÄrt att sÄ hÀr flera Är senare kommentera. Hans minnesbild Àr att politikerna hade fullt upp med upphandlingen av den högteknologiska utrustningen och om hur samarbetet mellan de sju landstingen skulle fungera.

– Det fanns mĂ„nga frĂ„gor att stĂ€lla om Skandionkliniken och vi brottade med mĂ„nga problem. DĂ„ fokuserade vi pĂ„ de mest uppenbara och lĂ€mnade sjĂ€lva bygget till Akademiska Hus, sĂ€ger Erik Weiman.

Magnus Karlsson uppger att den som stĂ€ngde ute honom frĂ„n byggmöten och besiktningar var dĂ„varande direktören inom Kas, alltsĂ„ politikernas nĂ€rmaste tjĂ€nsteman och lĂ€nken till Akademiska Hus.  

Han Àr inte förvÄnande över att politikerna Àr ovetande om hur byggprocessen egentligen gÄtt till.

– Visst kan man sĂ€ga att de borde informerat sig och stĂ€llt frĂ„gor. Men de litade pĂ„ Akademiska Hus, det gjorde jag ocksĂ„. Och Kas direktör underrĂ€ttade inte politikerna. SĂ„ de blev förda bakom ljuset, tycker jag, sĂ€ger Magnus Karlsson. 

Kas dÄvarande förbundsdirektör har avböjt att kommentera.

Karta: Skandionkliniken
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!