Hösten börjar drar in över Uppland

Så till sist kom den officiellt. Med fem dagar hösttemperatur i delar av länet börjar sommaren lida mot sitt slut. Och till helgen är det läge för regnkläder.

Med fem dagar hösttemperatur i delar av länet börjar sommaren lida mot sitt slut.

Med fem dagar hösttemperatur i delar av länet börjar sommaren lida mot sitt slut.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-09-27 08:14

Fem dagar med dygnsmedeltemperaturen under tio grader krävs för att det ska räknas som meteorologisk höst. Med det sagt har SMHI nu konstaterat höst i länets norra och östra delar.

– Den 22 september kom hösten till Uppsala län, men inte till staden. Temperaturer i städer brukar vara högre än på landet, så strax utanför Uppsala vid Ärna är det faktiskt höst, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Och det kan dröja ytterligare några dagar eller veckor innan även stadsbor "får lov" att ta fram och damma av sina höstkläder.

– Området runt Mälaren, Uppsala stad och ner mot Enköping, hade sommartemperaturer 24 september, så är vi inte riktigt i slutklämmen än. I helgen kommer molnigheten hålla temperaturen runt 10 grader och upp till 15 på dagen, säger Max Lindberg Stoltz.

Även om helgen temperaturmässigt hamnar inom omfånget för sommar, kommer det vädermässigt att kännas som klassiska höstdagar.

– Vi har ett regnområde som rör sig in i länet från sydväst under natten till lördag. Det berör kanske bara de västra delarna under natten, men till lördag eftermiddag blir det regn över hela länet. Även under söndagen blir det regn över stora delar, men då är det mer skurbetonat och inte ihållande regn, säger Max Lindberg Stoltz.

Höstens begynnande intåg i länet är tidsmässigt ungefär detsamma som 2018. Men då blev det höst i alla delar först till mitten av oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!