Under onsdagen och torsdagen är det framtidsdagar på Högbergsskolan. Tanken är att åttondeklassarna ska få information och möta branschfolk för att kunna ställa frågor om en framtida arbetsmarknad. Både Atlas Copco, Erasteel och representanter från Tierp kommuns vård- och omsorg finns på plats under dagarna. Gymnasieskolan i Tierp är numera ett dubbelcollege med teknikcollege och vård och omsorgscollege. Utbildningar som ger behörighet till högre studier men som också ger jobb direkt efter skolan för den som vill det.

– Det är en stor efterfrågan på undersköterskor och vi hoppas på att locka ungdomar till den linjen, säger Marielle Holmgren, enhetschef.

Hon står på framtidsdagarna tillsammans med kollegor från funktionshinderomsorgen. Alla är rörande överens om att vården och omsorgen erbjuder roliga jobb både för undersköterskor, barnskötare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter.

Artikelbild

| Kul på jobbet. Anki Käll, Ida Andersson, Marielle Holmgren och Linda Söderman vill locka ungdomar att läsa till undersköterskor.

– Jag arbetar i omsorgen och det är en fantastisk arbetsplats med mycket värme och humor, jag skrattar så att jag har ont i magen varje dag, säger Ida Andersson som är sjuksköterska.

Även teknikerna från industrin vittnade om roliga jobb när de försökte sälja in teknikcollege och det naturvetenskapliga programmet till ungdomarna.

– Jag läste industriteknik i tre år och fick jobb på Atlas Copco efteråt. Det är en bra arbetsplats där man har bra karriärmöjligheter, säger Mamadou Balde.

Flera ungdomar samlades framför hans monter för att smaka godis och titta på olika delar till maskiner som företaget tillverkat. Margaretha Sjöberg Boström, processledare teknikcollege Uppland, passade på att slå en slag för industrin där man väntar stora pensionsavgångar.

Artikelbild

| Mamadou Balde fick jobb på Atlas Copco efter att ha läst industriteknik.

– Industrin betalar bra och det finns jobb. I Tierp finns det dessutom flera världsledande företag som ligger i framkant, säger Margaretha Sjöberg Boström.

Erik Asplund i årskurs åtta på Centralskolan i Tierp har inte hunnit fundera på vad han ska läsa på gymnasiet. Han passade på att fråga efter sommarjobb på kommunens bemanningsenhet.

– Vi behöver flera hundra personer till olika sommarjobb inom kommunen, men man måste vara 18 år för att jobba i vården, det har bland annat med tunga lyft att göra, säger Madeleine Åkergren på bemanningen.