Mässan, som hölls på Möbeln under torsdagen, inleddes av kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S). Han konstaterade att han själv tillhörde den grupp som mässan vände sig till, 55 plus. Han konstaterade också att han, liksom 70 procent av kommunens befolkning, bor i eget hus eller villa.

– Jag har inte en tanke på att flytta i dag, men man vet inte vad som händer i framtiden så jag har ställt mig i bostadskö hos Tierpsbyggen. Väntetiden för att få ett erbjudande om lägenhet är tre år. Ska man ha möjlighet att välja bostad så måste man stå längre än så, sade han och uppmanade alla som funderar på sitt framtida boende att börja köa.

Antalet äldre väntas öka kraftigt i Tierp de kommande decennierna och kommunen har börjat planera för det. Tanken är att bygga för skilda kategorier äldre så att det finns olika boendeformer att välja på.

Artikelbild

| Många på plats. Banker, försäkringsbolag och intresseorganisationer träffade äldre på bomässan på Möblen.

– Vad vi tittar på är att bygga mellanformer av boenden med hög servicenivå, sade Bengt-Olov Eriksson.

Ing-Marie Säter, 76 år, och Kerstin Lundgren, 89, var på mässan för att orientera sig om vad som är på gång på Tierps bostadsmarknad. I dag bor de i hyreslägenhet respektive radhus och har inga tankar på att flytta.

– Inte nu men kanske lite senare. Det är dåligt med äldreboenden och servicehus i Tierp. Det borde finnas flera. Men vi och många andra saknar också en seniorrestaurang. Det fanns en tidigare men den lades ned, säger Kerstin Lundgren och Ing-Marie Säter.

Agneta och Per Lindblom som bott i Tierp i fyra år är också ute för att kolla den framtida bostadsmarknaden. De bor i dag i en bostadsrätt på tre rum och kök på tredje våningen.

Artikelbild

| Vill ha hiss. Agneta och Per Lindblom trivs i Tierp men skulle vilja bo i ett hus med hiss.

– Men det saknas hiss och man kan ju bli dålig när man blir lite äldre. Då behöver man en hiss, säger de.

Vad är de viktigaste framtidsfrågorna för personer över 55 tror ni?

– Det är ju bostäderna och så anpassningen för funktionshindrade. Som äldre kanske man vill kunna välja att bo på bottenvåningen eller i ett trygghetsboende, säger Agneta Lindblom.

Det är på gång. Under mässan berättade Roger Kjettselberg, vd för Tierpsbyggen, att 24 trygghetsbostäder ska börja byggas i Tierps centrum redan efter semestrarna.

– Ett annat planeras i Örbyhus, granne med Vendelgården. Det blir ett trygghetsboende för personer över 70 år i tre våningar. Där är det byggstart i höst, sade han.

Boendet ska vara klart om ett år.