Nyligen gick tiden ut för att anmäla intresse för bostäderna som just nu uppförs på Trädgårdsvägen i Alunda och på Långgatan i Gimo. Statistik från Östhammarshem visar att det finns 163 unika sökande för 23 lägenheter i Alunda, och 67 unika sökande för 12 lägenheter i Gimo. Ytterligare fem lägenheter i Gimo ska kunna fungera som LSS-bostäder i kommunen för personer med behov av särskilt stöd. Nästa vår är det klart för inflyttning.

Östhammarshems vd Anders Erixon är nöjd med siffrorna.

– Ja, verkligen. Det är en positiv signal. Sedan gäller det att teckna kontrakt, men jag tror att vi ska kunna ha samtliga lägenheter uthyrda i maj nästa år.

Hyran kommer att vara drygt 5 000 kronor för en etta med kök, och 6 500 kronor för en tvårummare. Ett par trerummare finns också, och då handlar det om en hyra på 7 900 kronor. Trots skillnaden i pris finns intresse även för de större lägenheterna, säger Anders Erixon.

– Jag tror att marknaden kan tåla fler treor, men då skulle det finnas färre tvåor och ettor. Det stämmer oss till eftertanke till nästkommande projekt. Samtidigt är hyresavins storlek avgörande för var man kan bo och vad man orkar med ekonomiskt.

Östhammarshem har köpt ett äldre bostadshus vid Trädgårdsvägen i Alunda, och planer finns på att riva huset och uppföra ett punkthus med fem våningar. Man har begärt ett planbesked från bygg- och miljönämnden.

I Östhammar pågår samrådsprocessen med projektet Sjöblick som kan ge Östhammarshem ett fyrtiotal hyresrätter i sjönära läge vid Strandvägen.

– Många har ringt och frågat, men än så länge är det för tidigt att anmäla intresse för det, säger Anders Erixon.