Dannemora Koncern AB äger gruvområdet i Dannemora sedan förra året. Företaget satsar stort på turismen i området och lagom till den just gångna sommaren lanserades ett nytt gruvmuseum samt möjlighet att åka 250 meter ner i gruvan och 70 meter upp i gruvlaven.

Satsningen går nu vidare med ett tio kilometer långt gruvlopp där deltagarna får springa 231 meter ner i gruvan och sedan sakta men säkert ta sig upp till marknivå igen.

– 5,3 kilometer av loppet kommer att gå under jord, resten ovan, säger Robert Bergholm.

Artikelbild

| Förberedelser. Robert Bergholm förbereder inför det första gruvloppet i Dannemora genom att spraymåla pilar på marken.

Tillsammans med Anna Arvsten har han guidat besökare vid gruvan under sommaren och nu ägnar de mycket tid åt förberedelser inför gruvloppet.

– Jag tycker själv om att springa och gärna lite udda lopp med få deltagare. Det var så idén till det här loppet föddes, säger Anna Arvsten.

Oktoberloppet blir det första, men Dannemora Koncern AB tänker sig sex lopp under ett år och antalet löpare begränsas till 200 per lopp.

– Vi vill hålla det litet av flera anledningar. Dels naturligtvis för att jag själv skulle tycka om att springa då och dels för att vi ska kunna hålla en bra säkerhet, säger Anna Arvsten.

Artikelbild

| Spännande. Robert Bergholm och Anna Arvsten är förväntansfulla inför Dannemoras första gruvlopp i oktober.

Säkerheten är prio ett och därför måste alla deltagare ha hjälm på sig för att få springa. Dessutom är det önskvärt med bra skor och så måste alla bära pannlampa med starkt och bra ljus.

– Vi kommer att ställa ut marschaller längs vägen, men i övrigt är det bara pannlamporna som kommer att lysa nere i gruvan, säger Robert Bergholm.