Sommaren 2018 väntas byggnaden stå klar och hösten efter kan verksamheten dra igång på riktigt. Kommunens byggkostnader för Kulturhuset Storbrunn beräknas landa på drygt 30 miljoner kronor.

Målet med Kulturhuset Storbrunn är att det ska bli ett centrum för kreativa aktiviteter och en mötesplats för alla i Östhammars kommun. Bibliotek, biograf, Östhammars ungdomsgård, fritidsgård för unga med funktionsvariationer, konstrum, kafé och kreativa rum ska inrymmas.

– Vad vi ska fylla det med mer är upp till er, sa kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Lennström (S) i sitt tal.

Artikelbild

| Jonas Lennström (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande, höll tal.

Ett hundratal personer var på plats vid ceremonin. Pensionerade bibliotekarien Anna-Lena Lindgren Jorlin är en av dem som legat på kommunen för att få till ett nytt huvudbibliotek i parken vid Bio Storbrunn.

– Det här är ett stort steg för Östhammar, äntligen får ett kulturhus ta plats. Vi har kämpat länge för det här, sa Anna-Lena Lindgren Jorlin.

Hon fick ta emot blommor av kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) för sitt engagemang, precis som den trogne biblioteksbesökaren Göran Andersson.

– Det här blir ett nytt offentligt rum med plats för många generationer, sa Jacob Spangenberg.

Artikelbild

| Koreografi av Hasse Braskered framförs av danselever från Östhammars kulturskola.

Sång- och danselever från Östhammars kulturskola uppträdde, och Lindens orkester framförde "I bet my life" under ledning av Johan Sundström. I samband med att Jacob Spangenberg, Jonas Lennström och SH-byggs byggchef Erik Backman tog första spadtaget framfördes också en fanfar komponerad av Peter Bender, tillsammans med slagverksensemblen Retro.