Det är framförallt en bra idé för dem som man bedömer kan utgöra ett hot, och som ska avvisas men där det finns ett verkställighetshinder. Där tror jag att det kan vara ett alternativ till förvar eller till uppsyn som vi har i dag, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) om MP-förslaget om elektronisk fotboja.

Förslaget kommer upp i de blocköverskridande samtalen om åtgärder mot terrorism kommande vecka.

Miljöpartiet fick hård kritik när språkröret och utbildningsminister Gustav Fridolin lyfte fram det som ett MP-förslag inför samtalen.

Moderaterna har sedan dess sagt att de kan tänka sig att diskutera det och nu ger S samma besked. Kristdemokraterna har tidigare lagt ett bredare förslag om att elektronisk fotboja ska kunna användas för att övervaka personer som kan tänkas avvika för att undvika att en utvisning genomförs, inte bara för personer som bedöms som säkerhetsrisker och därtill har ett utvisningsbeslut

Samtal pågår ännu mellan S och MP om vilka förslag regeringen ska gå fram med i de blocköverskridande samtalen, enligt uppgift från Mats Andersson, statssekreterare (S) i statsrådsberedningen.

Liberalerna säger nej till fotboja.

"Förslaget är ogenomtänkt och den har ingen effekt för att stoppa terrorister", säger Roger Haddad, partiets rättspolitiska talesperson, i en skriftlig kommentar.