Jag har sett vad Danmark säger och jag vet också att Tyskland är på väg med motsvarande. Vi är inte färdiga med den processen än för svensk räkning, men å andra sidan löper ju inte den tiden ut förrän i november, så vi har tid på oss, säger justitieminister Morgan Johansson (S) på väg in till torsdagens EU-möte i Luxemburg.

Formellt löper de svenska gränskontrollerna ut den 11 november. Ska de fortsätta måste regeringen ange ett annat skäl än tidigare, eftersom EU-kommissionen rakt av meddelat att någon fortsättning med anledning av flyktingkrisen inte längre kan accepteras.

"Kan inte blunda"

Danmark meddelade redan i onsdags att man tänker hålla kvar sina kontroller, med hänvisning till "allvarliga terrorhot".

"Även om vi nu upplever lägre inrese- och asylsiffror i Danmark måste vi dessvärre konstatera att det fortsatt stort tryck på Europas yttre gränser. Samtidigt kan vi inte blunda för det allvarliga terrorhotet mot Danmark", sade utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg i ett uttalande.

Den danska förlängningen löper nu till den 12 maj nästa år.

"Dramatiska attacker"

På torsdagen följde Tyskland efter. Kontrollerna ska fortsätta i sex månader till längs gränsen mot Österrike och på flygningar från Grekland, meddelade inrikesminister Thomas de Maizière i ett uttalande.

"Tyskland och andra EU-länder har utsatts för dramatiska terrorattacker", heter det bland annat från de Maizière, enligt nyhetsbyrån AFP.

EU-kommissionen bekräftar att man brevledes informerats av länderna, men ger ännu inga besked om man anser att nödvändiga krav uppfylls.

Vi håller på att analysera de här meddelandena för att kontrollera om de respekterar reglerna, säger Natasha Bertaud, taleskvinna för EU-kommissionen, på en presskonferens i Bryssel.