Jag tycker inte det ska vara en fråga om varför kvinnor ska mönstra. Det ska inte finnas en debatt om det utan det ska vara en självklarhet, säger hon.

I åtta timmar får ungdomarna utföra en rad moment som ska testa deras psykiska och fysiska förmågor, bland annat får de cykla tills konditionen sätter stopp.

Jag spelar fotboll där konditionen är hög, så jag har inte förberett mig något särskilt inför mönstringen, men styrketester är jag orolig för. Sen går det väl lite på envishet också, säger Filippa Vernersson.
Artikelbild

| Wictoria Wilbert, Västervik i Småland, blev antagen till hemvärnet.

"Leta efter försvunna personer"

Hon är näst på tur och blir hon godkänd är hon intresserad av en plats inom hemvärnet.

Där kan jag vara med och leta efter försvunna personer och uppstår en krissituation kan jag hjälpa till, säger hon.

För att få en placering inom utbildningarna krävs särskilda resultat på de tester som ingår i mönstringen. Sammantaget finns det 4 000 utbildningsplatser.

Artikelbild

| Filippa Vernersson från Växjö ska mönstra och hoppas bli antagen till hemvärnet.

Det preliminära beskedet kommer samma dag som mönstringen avslutas, men då många inte är klara med gymnasieutbildningen får plikten vänta till efter studenten.

Wictoria Wilbert från Västervik var en av dem som blev godkända under dagen. Hon fick en placering inom hemvärnet.

Artikelbild

| Anton Vikstål från Linköping och Filippa Vernersson från Växjö på motionscyklarna där konditions/uthållighetstestet ska genomföras.

Ordförståelsen och vissa muskelövningar var svåra, men jag blev godkänd på allt. Jag träffade en tjej för några år sedan som precis gjort GMU (grundläggande militär utbildning) som uppmuntrade mig till att testa, säger hon.

Kvinnor inte lika intresserade

Den nya värnplikten infördes 2017 och gäller för både kvinnor och män, trots det har Rekryteringsmyndigheten bara behövt kalla de som visat motivation. Totalt var 26 000 personer av 90 000 intresserade, enligt myndigheten.

Men av dessa var bara en fjärdedel kvinnor.

Jag tror många tänker att det är ett väldigt fysisk jobb och vågar inte skriva upp sig på ett jobb de inte kommer klara av sen, säger Filippa Vernersson.

För Anton Vikstål från Linköping var det en självklarhet att mönstra, en inställning som inte hela umgängeskretsen delade.

Många kompisar satte ner foten och ville inte, säger han.

De som blir antagna är skyldiga att delta, skulle de vägra kan de enligt lag bli vitesförlagda.

När det kommer till tvång så är det ganska lätt att ljuga om en knäskada, så blir man inte antagen, eller bara svara att man inte är intresserad. Har man en dålig inställning kommer de inte att välja dig, säger Anton Vikstål.