Ideella föreningen SFM fick det ekonomiska stödet av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) för att genomföra ett anti-rasistiskt projekt, "Stå upp! 2.0". Men föreningen kritiserades för att ha bjudit in föreläsare som stödjer terrorgrupperna IS och al-Qaida.

MUCF genomförde en granskning och SFM tvingades förklara sig. SFM skrev bland annat att personer i föreningen utsätts för "en klassisk guilt-by-association som enbart appliceras på muslimer". Föreningen medgav dock att man anlitat en föreläsare som i ett Youtube-klipp säger att kvinnor kommer till helvetet om de inte täcker sig, vilket Aftonbladet rapporterat om.

Alla pengar åter

MUCF har nu beslutat att SFM ska betala tillbaka hela projektbidraget på 535 200 kronor.

Det är alldeles utmärkt att de äntligen fattat detta beslut. Den här organisationens åsikter och värderingar går stick i stäv med myndighetens själva grunder för att dela ut bidrag, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, som anmält MUCF till justitieombudsmannen – en anmälan som JO dock inte gick vidare med.

SFM anser att beslutet är felaktigt:

”Detta är gamla videoklipp. Vi åtgärdade detta redan för längesen och tog ner filmerna från nätet långt innan Aftonbladet eller någon annan uppmärksammade dem. Vi har sedan jobbat hårt i organisationen för att se till att föreningen är en trygg plats för alla”, säger ordförande Wassim Goma enligt ett pressmeddelande.

Edholm: Blåögt

Lotta Edholm anser att bidragen till SFM avslöjar en "enorm blåögdhet från samhället sida":

Organisationer och deras företrädare får naturligtvis ha vilka åsikter de vill inom lagens råmärken. Det finns många åsikter som man kan tycka illa om, men man behöver inte dela ut kommunala och statliga bidrag till dem som ger uttryck för dem.