Vi kommer att vinna! Fillon blir president! skanderar flaggviftande anhängare i mässhallen i Lille i norra Frankrike.

Framme på scen besvaras optimismen av deras favorit, de konservativa Republikanernas presidentkandidat François Fillon.

Det här är ett av mina sista valmöten – före den andra omgången. Jag räknar med er! Tillsammans ska vi skriva historia, lovar Fillon.
Artikelbild

Stormig kampanj

Den förre premiärministern (under Nicolas Sarkozys tid som president 2007–12) har haft en minst sagt stormig valkampanj. Han var storfavorit i vintras, men tycktes sedan haverera totalt efter rapporterna om att hans hustru avlönats rejält som parlamentsassistent, trots att hon främst ägnade sig åt att ta hand om parets slott och familj.

Men eftersom motståndarna inte lyckats rycka ifrån i opinionsmätningarna så har Fillon fortfarande chansen.

Jag är övertygad om att han tar sig till andra omgången. Han kommer att ge Frankrike en framtid igen, säger ungdomsaktivisten Pierre Antoine i mässhallen i Lille.
Artikelbild

"Total dimma"

Inför kampanjspurten är opinionsläget historiskt ovisst. Fyra kandidater ligger inom några få procentenheter.

Artikelbild
Allt är fortfarande möjligt. Dimman är total, konstaterar opinionsexperten Frédéric Dabi vid ett möte med nordiska journalister på svenska ambassaden i Paris.

Utöver Fillon står kampen mellan Nationella frontens Marine Le Pen, vänsterns Jean-Luc Mélenchon och den liberale förre ekonomiministern Emmanuel Macron.

Inte ens Le Pen kan vara säker på en plats i den avgörande valomgången, trots att det setts som mer eller mindre givet i flera år.

Hon har tappat nästan fem procentenheter sedan i mars. Hon har inte tagit några risker och inte stått i centrum för debatten, påpekar Dabi, som är en av cheferna på opinionsinstitutet Ifop.

Nystartad rörelse

Än mer oklart är läget kring Macron. 39-åringens väljare tillhör de mest osäkra i opinionsmätningarna i frågan om de har bestämt sig eller inte. Ingen vet heller hur bra hans nystartade politiska rörelse kommer att vara när det gäller att få folk att verkligen rösta.

Kampanjarbetarna på gatan är dock entusiastiska.

Han är en ny kraft. Han behandlar kvinnor på rätt sätt. Han säger vad han vill göra och han är ärlig med vad han inte kan. Och ibland säger han "jag vet inte" – och det uppskattar jag faktiskt, säger flygbladsutdelaren Caroline Lisfranc på Rue de Rennes i centrala Paris.