Detta trots den bombastiska retoriken och hoten mot USA de senaste dagarna.

Jag har svårt att tänka mig det. Det är nog en ganska klar skillnad jämfört med den makt som hans farfar och hans far hade. Han är troligen i hög grad i händerna på militären, säger Anneling som numera är pensionerad.

Anneling var ambassadör i Kina samtidigt som han var ambassadör i Nordkorea. Han var därför stationerad i Peking, men aldrig i Nordkorea. Han besökte landet då och då, vid speciella tillfällen.

Artikelbild

Död president styr

Under dessa år var KIm Jong-il ledare för landet. Fast det är hans far Kim Il-sung som officiellt fortsatt att styra landet trots att han är död sedan 1994. Fyra år efter att han dött utnämndes han till republikens evige president.

Jag träffade Kim Jong-il när Göran Persson var på statsbesök i Nordkorea 2001, och åt lunch med honom. Men det var till den döde Kim Il-sung som ackrediteringsbrevet skulle ställas, säger Anneling.

Sveriges speciella roll i Nordkorea har uppmärksammats på sistone i samband med att läget blivit allt mer spänt mellan Nordkorea och USA.

Tror inte på svensk medlarroll

Det är Sverige som representerar USA och Kanada i Pyongyang eftersom ingen av de båda staterna har några diplomatiska förbindelser med den nordkoreanska regimen. Det har väckt spekulationer om en eventuell medlarroll för Sverige. Men det är knappast sannolikt enligt Anneling.

Vi har inte någon medlarroll. Vi representerar USA och Kanada i konsulära ärenden, när amerikanska eller kanadensiska medborgare behövt hjälp i Nordkorea. Det var ett av skälen till att Sverige blev kvar i Nordkorea, men det har inte handlat om mer än så, säger han.

Han är bekymrad över det nuvarande läget, men tror inte att det kommer att gå så långt som till väpnad konflikt. Han tror inte heller att den nordkoreanska regimen är så bräcklig som andra bedömare har framställt den.

De vanliga nordkoreanerna vet inte hur världen ser ut utanför Nordkorea. De är totalt indoktrinerade.