De är pigga, glada och definitivt sugna på att se vepan, få dansa och äta glass. 700 förskolebarn från Knivstas 14 kommunala förskolor och 12 fristående förskolor stod utanför kommunhuset för avtäckningen av jättevepan i storlek fem gånger fem meter.

Kommunalrådet Björn-Owe Björk (KD) var en del av programmet. Han fick utmaningen att fånga barnens uppmärksamhet under ett invigningstal.

Christina Gottfridsson, en av projektledarna, är "sträng" och berättar att han får prata i bara två minuter, inte en sekund mer.

Artikelbild

| Högås förskolebarn med sina bästa partyhattar.

– Faktum är att jag är lite nervös. Det är en publik som är mer kräsen än den ordinarie publiken, säger Björn-Owe Björk.

Men fyra barn ser faktiskt fram emot ditt tal, hur känns det?

– Tjusigt! Nu ökar kraven! säger han och skrattar.

Det går bra i början när han håller sitt tal. Barnen svarar på hans frågor, men efter knappt en minut känns det redan osäkert om de lyssnar. Så han avslutar fort sitt tal för att istället stiga upp i en skylifts manskapskorg. När han lyfts upp för att avtäcka vepan blir politikern mer intressant. Musik med trumpetfanfar höjer stämningen. Och när vepan avtäcks applåderar alla.

Artikelbild

| Högås förskolebarn med sina bästa partyhattar.

Energin är på topp, då det rundas av med mycket dans och glass. Ett litet barn, Leonora Barna, smyger fram och tar plötsligt min kamera. Hon springer med sina små, små steg och "fotar" andra.

Ett riktigt vilt kalas har det blivit. Det är den första gången en sådan stor grupp förskolebarn samlas för ett konstprojekt i Knivsta.