Trafikmoralen i Knivsta har blivit ett stort problem, enligt honom.

Många klagar om trafikproblem, och polisen håller med. Situationen har blivit sämre sedan 2016. Det kan bero på olika saker: färre poliser, vilket betyder att poliserna inte hinner kolla trafikläget. Bilförarna är också mer stressade.

Problemet finns i hela Knivsta, men är tydligare i de centrala delarna av kommunen. Förutom bilisterna och cyklisterna tillhör även EPA-traktorförare till syndarskaran.

Artikelbild

| Knivsta centrum.

– Epa-traktorer är ett speciellt problem som har gått i vågor. Men nu är det färre klagomål om dessa, säger Örjan Brodin.

Under våren blir det en annan huvudvärk: unga mopedister som inte följer reglerna.

– Mopeder är lekfordon, men mopedister kör ute i trafiken och leker utan att ta hänsyn till platserna de kör på. De kör och tränar utanför skolor, förskolor och andra områden där de inte bör vara, säger Örjan Brodin.

Hittills har det inte blivit några personskador, vilket han är tacksam för.

På grund av trafikproblemen vill polisen nu bjuda in Knivstaborna till en medborgardialog i kommunhuset den 23 maj. Tillsammans med kommunen och NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) vill polisen lyssna på invånarnas förslag och tankar kring problemet.

– Vi behöver prata om trafikmoralen och ändra beteendet i trafiken, säger Örjan Brodin.

Dessutom vill polisen bilda ett ungdomsråd. Just nu söker de ungdomar i 14–16 årsåldern för att lära dem hur polisen fungerar. Genom rådet kan ungdomarna framföra sina synpunkter till polisen samt ge vidare information från Polisen till andra unga.