Det var för två år sedan som duon Maria Holm och Åse Litén gjorde allvar av drömmen och öppnade egna förskolan Lek & Lär i Morgongåva. Sedan dess har verksamheten växt explosionsartat.

– Vi började med sju barn inskrivna, i dag har vi 35 barn och har samtidigt gått från fyra till åtta anställda, inklusive oss två, vilket också inbegriper en kokerska som bakar och lagar all mat på plats, berättar Åse Litén.

Framgången för förskolan tillskriver duon ödmjukt framför allt sin personal – samt det faktum att Morgongåva är en inflyttningsort.

Artikelbild

| I parken. Ett gäng barn vid förskolan Lek &är i Morgongåva, och Zaman Qarawaloos och David Alm från personalen, i den nyanlagda parken, som förutom grönytor, bänkar och sålådor - också innehåller ett spektakulärt uteklassrum - en skapelse som ser ut som en blandning av ett jätteparasoll och ett indiantält.

– Vår personal är fantastisk. Ett plus vi har som privat aktör är också att beslutsvägarna är korta, ibland bestämmer vi saker vid fikabordet tillsammans med personalen, fortsätter Åse Litén.

Båda är nöjda, och framför allt tacksamma, över utvecklingen hittills.

– Vi lever mitt i drömmen, kan man säga, det har gått bättre än vi vågat hoppas på, säger Maria Holm som är förskolechef på Lek & Lär som arbetar utifrån en filosofi med rörelse och tidig språkmedvetenhet i centrum.

Mycket av tiden på Lek & Lär tillbringas utomhus. För att ytterligare utveckla den delen av verksamheten invigdes i samband med tvåårsjubileumet en nyanlagd park på baksidan av förskolan. En satsning på 80 000 kronor med grönytor, bänkar, sålådor och – ett spektakulärt uteklassrum, en skapelse som ser ut som en blandning av ett jätteparasoll och ett indiantält.

Artikelbild

| Uteklassrummet. Mary Jutestål (till vänster) och Lavin Hanin Cifci under tältduken i det nya uteklassrummet vid förskolan Lek &är i Morgongåva.

– Uteklassrummet, som vintertid förses med tältväggar, är tänkt att, som namnet antyder, fungera som ett klassrum ute i det fria. Det betyder att vi kan vara ute ännu mera och att vi blir flexiblare, förklarar Maria Holm.

– Hela miljön syftar till att stimulera fantasi och lärande, tillägger Åse Litén.

Artikelbild

| Pysslar. Barnskötaren David Alm pysslar med barnen i den nyanlagda parken hos förskolan Lek &är i Morgongåva.

Att barnen trivs ute i solskenet i den nyanlagda parken går inte att ta miste på. Ett av barnen är femårige Sebastian Fernaeus. Han gillar den nya parken.

– Det är kul, och det är fint, säger han kort och gott.

Artikelbild

| I gröngräset. Femårige Sebastian Fernaeus och ettåriga Tyra Berglund trivs i gröngräset i den nyanlagda parken hos förskolan Lek &är i Morgongåva.

Bredvid honom på gräsmattan sitter en av de yngsta kompisarna på förskolan, ettåriga Tyra Berglund, som nöjer sig med att dela med sig av ett soligt leende. I gröngräset sitter också barnskötaren David Alm, som har arbetat på Lek & Lär i knappt ett halvår. Han berättar att dagar som denna är det bästa med jobbet.

– Man får mycket tillbaka från barnen, det är därför jag valt det här yrket, säger han.