Arkitekttävling ska ge ny simhall

En arkitekttävling ska ge underlag för Fyrishovs utbyggnad. Behovet av bassänger är akut, men kommer att dröja längre än väntat.

Cecilia Loqvist, verksamhetschef på Upsala Simsällskap, säger att bristen på bassänger är akut i Uppsala.

Cecilia Loqvist, verksamhetschef på Upsala Simsällskap, säger att bristen på bassänger är akut i Uppsala.

Foto: Montage, Sven-Olof Ahlgren/Svetlana P Jansson

Fyrishov2019-09-24 07:00

2014 avsatte kommunen 400 miljoner i långtidsbudgeten för att rusta upp Fyrishov. Sedan dröjde det till våren 2017 innan simhallsbolaget fattade ett konkret beslut om vad man vill göra: En uppfräschning av äventyrsbadet, en ny 50-metersbassäng med separat hopptornsbassäng samt en ombyggnad av den gamla 50-metersbassängen till en rundbana för motionssimning.  

Fortfarande har dock planarbetet för den nya simhallsbyggnaden inte kommit i gång på allvar. Nu har Fyrishov beslutat att en arkitekttävling ska genomföras där man får in idéer både för utformningen av den nya simhallsbyggnaden och för utvecklingen av å-stråket norrut från city. Tävlingen ska genomföras i två steg där de bästa förslagen går vidare till omgång två för den slutliga utformningen av både stadsplanering och simhall.

Resultatet av arkitekttävlingen väntas dock inte förrän till nästa sommar. Först därefter kan arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området sätta i gång. Det tar i normalfallet två år. Och om förslaget till detaljplan inte överklagas kan spaden för det nya simhallsbygget sättas i jorden först i början av år 2023. Med en byggtid på två år innebär det att badgästerna kan ta de första simtagen i den nya bassängen först år 2025.

Från Upsala Simsällskap har man länge påtalat bristen på bassänger för träning i Uppsala.

– I dag har vi i stort sett en bassäng som vi kan vara i. Det är Fyrishov. Vi har inte möjlighet att ta hand om alla som vill simträna med oss. Det är akut att få till mer vattenyta, säger Cecilia Loqvist, verksamhetschef på Upsala Simsällskap.

Planerna på en rundbana för simträning är inte något hon tycker hjälper upp bassängbristen i Uppsala.

– En rak bana kan man använda till så mycket mer. Bygger man för att simma runt kan man bara använda den till just det. Vattenytan ökar inte med en sådan rundbana.

Långbänken kring Fyrishov har gjort de ansvariga i föreningen luttrade.  

– Vi hoppas att det byggs en annan simhall som inte ligger under Fyrishov, säger Cecilia Loqvist.

Det hon syftar på är den simhall som nu planeras i Gränby. Först var det tänkt att en ny simhall skulle byggas i Östra Salabacke, men de planerna har skrotats. I stället jobbar kommunen nu för att få till en simhall på Gränby sportfält. De planerna ligger dock längre fram och det finns i dag ingen tidsplan för när en sådan anläggning kan vara klar. Än så länge finns heller ingen finansiering för anläggningen i Gränby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!