Annonssamarbete med Professrör AB

5 tips från rörmokaren för att undvika katastrofer

Små ansträngningar och enkla lösningar kan rädda ditt hem från att totalförstöras. VVS-montören Giannis Deligiannis ger sina bästa tips på hur du förhindrar olyckor och oförutsedda utgifter orsakade av vattenskador.

Foto: Professrör AB

Native2024-04-20 06:00
Detta är ett annonssamarbete.

Den som varit med om en vattenläcka vet vad det kan innebära. Månader av sanering och renovering, otaliga vändor med försäkringsbolag och i värsta fall skyhöga belopp för att reparera skadorna.

Giannis Deligiannis är rörmokaren som vill förhindra skräckscenarion orsakade av vatten. Han står bakom VVS-firman Professrör AB som håller till i Uppsala med omnejd. Här delar han med sig av sina bästa tips för att du förhoppningsvis ska slippa anlita en VVS-montör i framtiden. 

  • Stäng av vattnet när du reser för att undvika katastrofer. I de flesta bostadsrätter sitter två kulventiler under diskhon och två i badrummet som du kan stoppa vattenflödet med. Då är du garanterad att slippa en otrevlig överraskning med vatten i hela lägenheten när du kommer hem. Bor du i villa eller radhus kan du stänga av vattenpumpen eller vattenmätaren beroende på om du har kommunalt vatten.
     
  • Krånglar din blandare? Fixa felet så fort som möjligt. Då kan du kan slippa byta blandaren och spara tusentals kronor. Tecken på att på att blandaren behöver service kan vara att du hela tiden måste justera läget för att få in rätt temperatur. 
     
  • Stäng av ventilen till diskmaskinen när den inte är på. Trots att du inte använder maskinen finns ett tryck i vattenslangen. Det kan ge stora vattenskador om något skulle gå sönder i slangen eller munstycket.
     
  • Ge din fjärrvärmecentral och värmepump service varje år. Då vet du att de funkar nästa vinter och hinner hitta mindre fel att åtgärda innan de hunnit bli svåra och dyra att laga.
     
  • När du köper en villa eller lägenhet som har renoverats är det viktigt att be om att få ett Säker vatten-intyg från den förra ägaren. Det visar att den som gjort en vatteninstallation har följt alla branschregler. Det är många som inte vet om att intyget behövs för att få ersättning av ditt försäkringsbolag om olyckan är framme och utan intyget kan du drabbas av att betala enorma belopp själv. Kom ihåg att be om samma intyg om du anlitar en hantverkare för reparationer eller om du får hjälp att renovera hemma. 

Blev rörmokare som tolvåring 

Giannis Deligiannis är tredje generationens rörmokare och redan som tolvåring började han arbeta på sin pappas VVS-firma i Grekland. Trots att han varit i branschen nästan hela sitt liv är han fortfarande nyfiken på att lära sig mer och vill gärna lära andra det han kan.

– Jag älskar allt inom VVS. Om jag är hemma på helgen läser jag nya artiklar om min bransch och jag ska faktiskt skriva en artikel för World Plumbing Council. Den kommer att publiceras över hela världen, säger Giannis. 

Det märks att Giannis Deligiannis är flitig, duktig och lyhörd. Han tänker på små detaljer och vill alltid komma på sätt att göra ett ännu bättre jobb.

– Jag vill att alla mina kunder ska känna sig nöjda med jobbet jag gör, säger han med ett leende på läpparna. 

undefined
Om Professrör

Hör av dig till Professrör om du behöver en rörmokare i Uppsala.

De hjälper till med allt inom VVS, oavsett om du behöver byta blandare, byta toalettstol, vattenmätarkonsol, radiator eller behöver utföra service på din fjärrvärmecentral. De har även VVS-jour för dig som behöver akut hjälp.

Professrör AB har 4,9 av 5 i betyg på Reco med totalt 105 omdömen.

De ger gärna rabatter till generellt ekonomiskt utsatta individer som pensionärer och studenter.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.