Ett vanligt uttryck säger att fransmännen röstar med hjärtat i första valomgången och med hjärnan i den andra. Det vill säga att man först röstar på den man gillar mest och därefter, när bara två kandidater återstår, väljer den man ogillar minst.

Tillämpat på dagens situation skulle det innebära att den högerextrema kandidaten Marine Le Pen säkerligen skulle gå vidare till den andra valomgången och därefter förlora eftersom motståndarna skulle samlas runt den andra kandidaten. Men i årets val finns inga sådana garantier. Polismordet i Paris i torsdags gör situationen ännu mer osäker.

Le Pen ligger i de sista opinionsmätningarna sida vid sida med den socialliberalt inriktade mittenkandidaten Emmanuel Macron. Men avståndet till den traditionella högerns Francois Fillon och den extrema vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon är obetydligt. Två av dessa fyra går vidare, men vilka de blir är dagen före valet en helt öppen fråga. Socialistpartiets Benoit Hamon ligger för långt efter för att ha någon riktig chans.

I den bästa av världar är Le Pen en av dem som faller igenom. Men om hon inte gör det så är det viktigt vem som blir hennes motkandidat. Mardrömmen är att hon ställs emot Mélenchon, som givetvis inte är rasist men som har riskabla idéer om både ekonomin och Frankrikes roll i världen och som aktivt stöds av Frankrikes en gång mäktiga kommunistparti. Det kommer att ta emot för demokratiskt sinnade socialister och borgerliga att rösta på Mélenchon i andra omgången för att slippa Le Pen, hur katastrofal hennes politik för stängda gränser och utträde ur EU än skulle vara.

Fillon kan, precis som Le Pen, vinna väljare genom polismordet. Men i det polariserade franska politiska landskapet är hans, i sak välmotiverade, program för avregleringar och privatiseringar en provokation mot många traditionella vänsterväljare, som kan frestas att i stället stödja Le Pen som skickligt spelar också på sådana stämningar.

Macron förespråkar också marknadsinriktade reformer – med bevarade sociala skyddsnät – och skulle troligen kunna dra till sig måttfulla väljare både från vänster och höger i en avgörande omgång mot Le Pen. Han står tydligt för allt som Le Pen är emot, EU-samarbete, öppenhet mot omvärlden och en positiv attityd till invandring. Faller han ur i första valomgången kan många av hans väljare mycket väl ge upp och stanna hemma.

Därför är det viktigt vilka två som kommer först på söndag. Bästa möjligheten för den som vill hejda Le Pen är att stödja Macron redan i första omgången, och inte lita på att andra ser till att han finns kvar till nästa valomgång. Fransmännen bör rösta med hjärnan både nu på söndag och den 7 maj.

Håkan Holmberg