Det finns mycket att utvinna ur Folkhälsomyndighetens stora rapport om folkhälsan som presenterades i går. Positivt och negativt. Positivt eftersom folkhälsan är mycket god i ett internationellt perspektiv, för att dödligheten minskar för både hjärt-kärlsjukdom och de vanligaste formerna av cancer. Negativt eftersom den psykiska ohälsan fortsätter att öka, särskilt bland unga och bland dem som inte gått färdigt gymnasiet.

Myndigheten lyfter fram den stora skillnaden i hälsa mellan hög- och lågutbildade som ett särskilt allvarligt folkhälsoproblem i Sverige. Det skiljer mer än fem år i förväntad livslängd mellan den som endast har förgymnasial utbildning och den med högre utbildning. Skillnaden fortsätter att öka trots att mycket av den ohälsa som är orsaken går att förebygga och åtgärda, meddelas det torrt. Folkhälsomyndigheten varnar, men vem lyssnar?

Det som drar till sig uppmärksamhet från rapporten är, nu som allra oftast, måttet BMI (Body mass index). En bit ner kan man läsa att drygt halva befolkningen, 51 procent, har ett BMI på över 25. Då räknas man som överviktig och rubriken i medierna är given: ”Över halva befolkningen har övervikt”, skriver exempelvis expressen.se (19/4). Man aktar sig för ordet ”fet” då gränsen för fetma går vid ett BMI på 30.

Det finns ingen tvekan om varför medierna gör så här. Artiklarna slukas av många som mäter och räknar själva. Vikten dividerad med längden (meter) i kvadrat. Klarade jag mig? Motivet för att publicera nyheter om kroppsvikt blir tydligt när man ser rubrikerna på alla biartiklar och annonser som följer med: ”4 sätt att tappa kilon”, ”7 experters bästa viktråd”, ”Slipp degmagen. 10 smarta sätt utan att banta”, ”6 vanliga fel”, ”7 livsmedel”, ”8 bästa tips”, ”12 effektiva nötter och frön”. Det är något med siffror och bantning.

Bantningsindustrin har en av historiens bästa affärsidéer. Om du lyckas gå ned i vikt är det metodens förtjänst, om du misslyckas är det ditt fel. Och vi försöker om och om igen. Man behöver knappast hjälpen man får av myndigheter och medier som definierar icke överviktiga personer som överviktiga. För det är precis vad som görs.

Fetma är en folksjukdom som ger sämre livskvalitet och högre risk för en rad olika sjukdomar. Ungefär 15 procent av befolkningen lider av fetma. Forskarna behöver också mått som tidigt varnar för om barn riskerar fetma, så att åtgärder kan sättas in. Men ”övervikten”, den kan vi låta vara för forskningsbruk. Den borde alla vuxna som i övrigt mår bra helt enkelt strunta i.

BMI är ett mått som måste tolkas för var och en, då varje kropp och dess massa är helt individuell. Ändå kan vi vara överens om att ingen som har ett BMI på 25 är tjock. Det är ett löjligt påstående, räkna själv. Det finns som sagt miljarder skäl för att vi ska bry oss om BMI, men ännu fler att låta bli. Och i stället ägna oss åt allvarliga samhällsproblem som psykisk ohälsa, ojämlikhet och, naturligtvis, fetma.