Att ge upp demokratin har ocksÄ ett pris

Salman Rushdie fick tidigt en fatwa riktad mot sig.

Författaren Salman Rushdie har levt hotad i decennier.

Författaren Salman Rushdie har levt hotad i decennier.

Foto: Rajanish Kakade

Ledarkönika2022-08-15 14:36
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Efter knivattacken mot den indisk-brittiske författaren Salman Rushdie i fredags kom goda nyheter efter helgen: Han behöver inte lÀngre respiratorvÄrd. Mordförsöket ser ut att ha misslyckats.

Det var för över tre decennier sedan, 1988, som Rushdies roman Satansverserna kom ut. Strax efter publiceringen bannlystes den i Indien och Sydafrika, och det arrangerades massdemonstrationer. I en del protester brĂ€ndes boken demonstrativt upp. Året efter att romanen hade slĂ€ppts utfĂ€rdade Ayatollah Khomeini en fatwa mot Rushdie. Satansversernas japanske översĂ€ttare mördades. 

Sedan Satansverserna har beslutsfattare i demokratier behövt förhĂ„lla sig till islamistiska fatwor mot författare, konstnĂ€rer och andra. Ska man fĂ„ teckna karikatyrer av profeten Mohammed? Ägna sig Ă„t islamkritisk konst och litteratur? Och vad ska det fĂ„ kosta? NĂ€r danska Jyllands-Postens publicering av karikatyrer ledde till en stor köpbojkott av danska varor, och till att danska ambassader i flera lĂ€nder stormades och brĂ€ndes ner, ville fĂ„ svenska makthavare ha liknande problem i knĂ€t. 

Som svar pĂ„ debatten om de danska karikatyrerna utlyste SD-Kuriren en karikatyrtĂ€vling pĂ„ sin sajt vintern 2006. En karikatyr publicerades - och sajten slĂ€cktes. Det visade sig sedan att dĂ„varande utrikesminister Laila Freivalds (S) - som med anledning av SD-Kurirens publicering skickade ursĂ€ktsbrev till flera muslimska regeringar - kĂ€nde till att Utrikesdepartementet hade kontaktat webbhotellet, företaget Levonline. 

Freivalds fick avgÄ, men Àr lÄngt ifrÄn ensam om att ha tagit lÀtt pÄ yttrandefriheten.

I ett tidigare debattinlÀgg skrev till exempel journalisten TÀppas Fogelberg att han var trött pÄ att betala för konstnÀren Lars Vilks livvaktsskydd, och att Vilks skulle "stÄ sitt kast" om han var sÄ puckad som retade upp med sin rondellhund. Som om teckningen och kostnaden för skyddet vore problemet, och inte mordförsöken, attentaten och vÄldet.

PÄ mÄndagen rapporterade Sveriges Radio att Polisens bevakning av koranbrÀnnaren Rasmus Paludans valmöten hittills i Är har kostat över 43 miljoner kronor. MÄnga har ifrÄgasatt demonstrationstillstÄnden, somliga vill Àven kriminalisera koranbrÀnningar. Men fundamentalister kommer inte nöja sig med enstaka förbud. Att bit för bit ge upp demokratin har ocksÄ ett pris.

Ett vanligt argument - inte sÀllan uttalat efter frasen "gÀrna yttrandefrihet, men.." - Àr att man Ätminstone inte ska fÄ sÄra och krÀnka.

Salman Rushdie har svarat bÀst pÄ det: "What is freedom of expression? Without the freedom to offend, it ceases to exist."