Du Àr fri att tro, inte att arbetsvÀgra

Liberalerna gör rÀtt i att ifrÄgasÀtta vÄrdvÀgran.

Sakine Madon, politisk chefredaktör.

Sakine Madon, politisk chefredaktör.

Foto: UNT

Krönika2019-10-08 06:17
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Lina Nordquist, nytilltrĂ€dd sjukvĂ„rdspolitisk talesperson för Liberalerna, föreslĂ„r att ordet ”samvetsfrihet” ersĂ€tts av ”vĂ„rdvĂ€gran”. Partiet vill att ”vĂ„rdvĂ€gran” skrivs in i hĂ€lso- och sjukvĂ„rdslagen.

För tvÄ Är sedan slog Arbetsdomstolen fast att en abortvÀgrande barnmorska, Ellinor Grimmark, inte hade diskriminerats för sin kristna tro nÀr hon inte fick en anstÀllning som barnmorska. Om en abortmotstÄndare vÀgrar medverka vid aborter, sÀtta in kopparspiraler och ge dagen efter-piller, har vÄrden helt enkelt rÀtt att sÀga nej.

Men abortmotstĂ„ndare ger sig inte sĂ„ lĂ€tt.  

Tillsammans med en annan abortvĂ€grande barnmorska har Grimmark sökt prövningstillstĂ„nd i Europadomstolen i Strasbourg. I flera lĂ€nder, sĂ„som i vĂ„rt grannland Norge, kan barnmorskor avstĂ„ frĂ„n att medverka till abort med hĂ€nvisning till sitt samvete. BĂ„de Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har vĂ€ckt frĂ„gan i riksdagen.  

DÀrför Àr det utmÀrkt av Liberalerna att hissa upp en varningsflagg. Kristdemokraterna nÀmner förvisso att vÄrdvÀgran inte ska accepteras om patienten blir lidande, alltsÄ om det saknas kollegor som kan tÀcka för nÄgon som Äberopar samvetsfrihet.

Men frÄgan handlar i grund och botten om vilka principer som ska gÀlla inom hÀlso- och sjukvÄrden.

VĂ„rden ska för det första ha patienten i centrum. Man ska som oönskat gravid kvinna inte behöva möta av en barnmorska som förklarar sin negativa uppfattning om abort. För det andra Ă€r man pĂ„ arbetet för att utföra arbetsuppgifter. Om ens samvete inte klarar av uppgifterna finns det andra arbeten att söka. Att Grimmark söker sig till ett barnmorskejobb i Sverige Ă€r som att en vegan som vĂ€grar servera kött skulle söka sig till McDonald’s.

Den konservativa debattören Felicia Sundmark, som varit aktiv kristdemokrat i Uppsala, stĂ€ller följande frĂ„ga apropĂ„ diskussionen om samvetsfrihet: ”Om Sverige skulle införa assisterad dödshjĂ€lp och en lĂ€kare inte vill utföra det - ska denne dĂ„ bli av med jobbet?” (Twitter, 7/10).

FrĂ„gan Ă€r intressant. Men parallellen haltar, eftersom dödshjĂ€lp i sĂ„ fall skulle vara nĂ„got som infördes. DĂ„ vore det mycket riktigt fel att frĂ„n en dag till en annan krĂ€va att lĂ€kare medverkar till dödshjĂ€lp. NĂ€r det dĂ€remot kommer till abortmotstĂ„ndare som Ellinor Grimmark har de mycket vĂ€l vetat vad som krĂ€vs för barnmorskeyrket.  

Man Àr fri att följa sin religion och sitt samvete. Men dÄ fÄr man ocksÄ ta konsekvenserna, i stÀllet för att krÀva acceptans för sin arbetsvÀgran.