Även kvinnan som vill bära andras barn ska respekteras

Carina Bergfeldts talkshow har väckt reaktioner. Vilket inte är konstigt.

Nicklas Sigurdsson och Micael Bindefeld gästade nyligen SVT:s talkshow "Carina Bergfeldt".

Nicklas Sigurdsson och Micael Bindefeld gästade nyligen SVT:s talkshow "Carina Bergfeldt".

Foto: Henrik Montgomery

Ledare2023-03-22 06:10
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Carina Bergfeldts talkshow i SVT, ”Carina Bergfeldt”, har skakat liv i frågan om surrogatmödraskap. När festarrangören Micael Bindefeld och hans man Nicklas Sigurdsson gästade programmet berättade de att deras son föddes av en surrogatmamma i USA. 

Paret nämnde att de hade haft "en ganska lång lista" över egenskaper de tyckte var viktiga att äggdonatorn hade, som "bra" längd och sjukdomshistoria. Det var även viktigt att surrogatmamman var judisk, lade Bindefeld till. 

Det lät som att de skulle beställa vitvaror till ett kök, de talade som kunder, påpekade Clara Berglund i Aktuellt (20/3). Berglund är generalsekreterare för Sveriges kvinnoorganisationer som har anmält tv-inslaget till Granskningsnämnden. SVT ska inte gulla med kvinnohandel, sägs det. I samma anda skrev krönikören Irena Požar i Aftonbladet att kvinnors kroppar inte ska kunna "köpas" eller ”hyras” (19/3). 

Surrogatfrågan är knappast ny, men ställer alltjämt svåra frågor på sin spets: En fattig kvinna i Indien kanske ser surrogatmödraskap som det bästa alternativet hon har? Och omvänt: Det finns maktstrukturer som inte går att bortse ifrån när barn ska "levereras" till välbärgade. Altruistiskt surrogatmödraskap är ytterligare en fråga, likaså hur alla barn som redan har fötts genom surrogat ska registreras.

Det är inte konstigt att många reagerar när två framgångsrika män med självklarhet pratar om vikten av "bra längd" och att deras barn ska födas av en "judisk flicka" i en talkshow på SVT. Att bära ett barn är inte vilken tjänst som helst, och ett barn är inte vilken "produkt" som helst.

Förbud mot surrogatmödraskap slår dock brett, även mot kvinnor som vill bära andras barn.

"En enskild kvinnas önskan kan aldrig väga tyngre än kvinnors kollektiva rätt att inte exploateras", skriver Požar i Aftonbladet. Ingen hävdar att kvinnor ska exploateras, men varför vifta bort ”en enskild kvinnas önskan”? Även ”enskilda” och deras val är viktiga.  

Liberalernas tidigare riksdagsledamot Barbro Westerholm, som nyligen gick bort, argumenterade länge mot förbud av surrogatmödraskap. "Att politiker anser sig ha rätt att bestämma över kvinnors kroppar är inget nytt. Så lät det också på 70-talet när vi liberaler var pådrivande för en stärkt aborträtt", skrev hon häromåret tillsammans med bland andra Lina Nordquist (SvD, 23/6 2021). 

Mer än för eller mot surrogatmödraskap borde det diskuteras hur kvinnor i möjligaste mån får bestämma över sina egna kroppar. Även kvinnorna som gör andra val än vad vi själva kanske skulle.