Stoppa gÀngen frÄn att planera sprÀngningar pÄ nÀtet

SöktjÀnster som Ratsit och Mrkoll Àr tyvÀrr ett perfekt hjÀlpmedel för de gÀngkriminella, skriver Lena Södersten.

Lagstiftningen mÄste förÀndras för att undvika fler sprÀngattentat, skriver Lena Södersten.

Lagstiftningen mÄste förÀndras för att undvika fler sprÀngattentat, skriver Lena Södersten.

Foto: Adam Wrafter

Debatt2023-10-11 11:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sverige ligger nu pÄ andra plats efter Mexiko nÀr det gÀller antal sprÀngningar i lÀnder som inte Àr i krig. PÄ senare tid har det skett nya sprÀngningar och skjutningar sÄ gott som dagligen. Det Àr en minst sagt dyster utveckling.

VĂ„ldet riktas mot andra gĂ€ngmedlemmar, mot deras anhöriga och mot mĂ€nniskor som inte har ett dugg med saken att göra. Som bara rĂ„kar vara pĂ„ fel plats vid fel tillfĂ€lle. Och dĂ€r fel plats vid fel tillfĂ€lle till och med kan vara att ligga i sin sĂ€ng och sova. Eller gĂ„ ut genom dörren för att Ă„ka till jobbet. 

Förövarna Ă€r unga. De har mobilen i fickan. Det rĂ€cker med nĂ„gra snabba knapptryckningar för att de ska hitta hem till nĂ€sta brottsoffer. För i Sverige finns vĂ„ra personuppgifter helt öppet pĂ„ söktjĂ€nster som Ratsit och Mrkoll. Det Ă€r tyvĂ€rr unikt. 

PÄ söktjÀnsternas sajter ligger adressuppgifter till oss alla, det syns hur mÄnga som bor i hushÄllet och hur gamla de Àr, om de har bil och vad den Àr vÀrd och sÄ vidare. NÀr man googlar kan man dessutom se hur det ser ut pÄ platsen. Det Àr ett perfekt hjÀlpmedel för den som planerar brott.

VillaĂ€garna har gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng varnat för att de hĂ€r söktjĂ€nsterna Ă€r rena guldgruvan för kriminella. HĂ€r kan en rĂ„nare eller en inbrottstjuv lĂ€tt leta reda pĂ„ en lĂ€mplig Ă€ldre husĂ€gare som bor ensam och lite avskilt och utsĂ€tta honom eller henne för inbrott eller rĂ„n. SĂ„ gick det till nĂ€r en stöldliga satt pĂ„ Landvetters lĂ„ngtidsparkering och spanade pĂ„ bilarnas registreringsskyltar och sedan bröt sig in hos husĂ€garna som var pĂ„ semester. 

Vi har ocksÄ varnat för att gÀngkriminella kan hitta hem till offentligt anstÀllda och hota dem, att utlÀndska sÀkerhetstjÀnster kan ta reda pÄ var nyckelpersoner i vÄrt samhÀlle bor och att al-Qaida, med den nya hotnivÄn i Sverige, kan kartlÀgga svenska medborgare.

Men nu handlar det om mord. Och utvecklingen i fel riktning har gĂ„tt vĂ€ldigt fort. 

De regler som tillÄter söktjÀnsterna att publicera vÄra personuppgifter pÄ sina sajter infördes genom en grundlagsÀndring för tjugo Är sedan. DÄ anpassades yttrandefrihetsgrundlagen till en ny tid nÀr internet var relativt nytt. Men konstitutionsutskottet (KU) som bereder grundlagsÀndringar innan riksdagen fattar beslut var framsynt och varnade redan dÄ för att grundlagsÀndringen skulle kunna leda till rena personuppgifter pÄ nÀtet. SÄ har det blivit med rÄge.

Sedan dess har riksdagens politiker tagit steg i rÀtt riktning. SöktjÀnsterna fÄr inte lÀngre lÀgga ut uppgifter om var vi stÄr politiskt, vilken religion vi tillhör eller sexuell lÀggning. Och riksdagen har försökt stoppa söktjÀnsterna frÄn att lÀgga ut brottmÄlsdomar för att vÀrna den personliga integriteten för tidigare brottsdömda, men partierna har Ànnu inte lyckats enas om hur det ska gÄ till. Och efter pÄskupploppen tillsattes en utredning med uppdrag att skydda offentliganstÀlldas personuppgifter. Den utredningen har fÄtt skÀrpta direktiv och rör sig framÄt.

Men Àn sÄ lÀnge har politikerna inte tagit nÄgot initiativ för att skydda oss vanliga mÀnniskor. Det Àr en milsvid skillnad mellan skyddet för den personliga integriteten pÄ nÀtet och i den verkliga vÀrlden. För grundlagen stÄr över vanliga lagar och innebÀr att söktjÀnsterna inte behöver följa GDPR.

Medborgarnas trygghet Àr en av statens huvuduppgifter. Regeringen har gÄtt till val pÄ att ta krafttag mot brottsligheten. LÀget Àr akut och som justitieminister Àr Gunnar Strömmer ytterst ansvarig.

VillaÀgarna krÀver att regeringen tÀpper till kryphÄlet i grundlagen och vrider verktyget ur hÀnderna pÄ de kriminella.