Slå ihop Uppsalas och Stockholms bostadsförmedlingar

Det vore rimligt med gemensam kötid till både Uppsalas och Stockholms bostadsförmedlingar, skriver Robin Akkus.

Robin Akkus föreslår att det borde vara gemensam kötid till Uppsalas och Stockholms bostadsförmedlingar.

Robin Akkus föreslår att det borde vara gemensam kötid till Uppsalas och Stockholms bostadsförmedlingar.

Foto: Privat

Debatt2020-12-23 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att möta den nuvarande höga efterfrågan på bostäder är det högst angeläget att vidta innovativa åtgärder. Stockholm etablerade en bostadsförmedling där bostadssökande enklare kan hitta hyresvärdar i Stockholmsregionen och förenkla för hyresvärdar att hitta rätt hyresgäst. Sen bostadsförmedlingen införde sin webbtjänst 2003 har allt fler hyresvärdar anslutit sig och idag förmedlas bostäder åt över 200 privata och kommunala hyresvärdar. 

2016 införde Uppsala kommun en egen bostadsförmedling inspirerad av Stockholms Bostadsförmedlings vision och affärsidé att underlätta och effektivisera förmedlingen av bostäder. I en jämförelse mellan förmedlingsreglerna i respektive Uppsala och Stockholms bostadsförmedling går det snabbt att se att de är mer eller mindre identiska. Sedan starten har Uppsala Bostadsförmedling förmedlat nästan 20 000 bostäder genom deras drygt 30 anslutna hyresvärdar.  

Eftersom Uppsala och Stockholm redan är nära sammankopplade med varandra med tanke på de tusentals som pendlar mellan Uppsala och Stockholm, vore det rimligt att ha en gemensam kötid. I stället för att varje bostadssökande ska betala två avgifter för två olika kötider för att söka bostäder i Uppsala- och Stockholmsregionen, skulle det vara en större allmännytta om de båda bolagen drevs som ett bolag. Det vill säga en bostadsförmedling där bostadssökande betalar endast en köavgift för att söka bostäder i dessa två regioner. Alternativt att de båda bostadsförmedlingarna fortsätter bedrivas som två bolag men med gemensam kötid.

Medlemmar hos Uppsala Bostadsförmedling kan vara tveksamma till ett ökat samarbete med Stockholms Bostadsförmedling då den genomsnittliga kötiden varierar i regionerna. Idag är den genomsnittliga tiden för att få en bostad via Uppsala Bostadsförmedling åtta år och för Stockholms Bostadsförmedling tio år. Jag är övertygad att en gemensam kötid kommer minska den genomsnittliga kötiden för samtliga då bostadssökanden sannolikt kommer vara mer benägna att förbruka sin kötid när det finns fler bostäder att söka. 

När det kommer till hur en sammanslagning eller ett samarbete mellan Uppsala Bostadsförmedling och Stockholms Bostadsförmedling ska gå till i detalj måste de juridiska förutsättningarna undersökas. Eftersom ett samarbete rimligtvis skulle underlätta för bostadssökanden att hitta en bostad ligger det därför i bostadsförmedlingarnas intressen att en hitta en sådan lösning. Det skulle gynna samtliga bostadssökanden att använda sin kötid och för hyresvärdarna att hyra ut sina bostäder.