LÄt inte gÀngen komma Ät vÄra personuppgifter

Ändra grundlagen och skydda vĂ„ra personuppgifter pĂ„ nĂ€tet, skriver Lena Södersten.

Ratsit Àr bara en av mÄnga tjÀnster dÀr man lÀtt kan fÄ reda pÄ potentiellt kÀnsliga personuppgifter.

Ratsit Àr bara en av mÄnga tjÀnster dÀr man lÀtt kan fÄ reda pÄ potentiellt kÀnsliga personuppgifter.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Debatt2024-02-27 06:45
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi mĂ„ste vara rĂ€dda om vĂ„ra personuppgifter pĂ„ nĂ€tet. 

HĂ€rom veckan vĂ€cktes Ă„tal för mordet pĂ„ gĂ€ngledaren Ismail Abdos mamma i början av september. Hon skjöts ihjĂ€l pĂ„ sin balkong och Ă„terigen pĂ„minns vi om hur lĂ€tt det Ă€r att hitta hem till andra i Sverige. Och hur illa det kan gĂ„. 

Det Àr bara att plocka upp mobilen och googla. PÄ Ratsit, MrKoll och andra söktjÀnster ligger vÄra adressuppgifter helt öppet. Det var sÄ de unga förövarna hittade hem till sina brottsoffer i höstas.

Mordet pÄ gÀngledarens mamma ledde till en vÄg av skjutningar och sprÀngningar. Inför Ätalet varnade Äklagare och polis för att det kan bli en ny brottsvÄg nÀr förundersökningen blir offentlig. För dÄ kan de kriminella nÀtverken kartlÀgga möjliga offer för hÀmndaktioner. Det Àr nÄgot som, enligt justitieminister Gunnar Strömmer, blir allt vanligare.

De misstÀnkta sitter hÀktade och inlÄsta, medan deras anhöriga riskerar att utsÀttas för hÀmndaktioner. Nu mÄste polisen hÄlla koll pÄ ett antal adresser. FrÄgan Àr hur lÀnge det behövs. Det Àr sÄklart skrÀmmande för de som kan bli mÄltavlor. Samtidigt riskerar Äterigen mÀnniskor som inte har nÄgon koppling till gÀngkonflikten att drabbas. Det skapar ocksÄ otrygghet. För vi minns vad som hÀnde i höstas. Och det har skett flera sprÀngningar i nÀrtid.

GÀngkriminaliteten uppmÀrksammas Àven i andra lÀnder. Under förra helgen skrev den brittiska tidningen The Guardian en lÄng och inte sÀrskilt smickrande artikel om hur den svenska öppenheten kring adressuppgifter möjliggör sprÀngningar och hur en ung tjej i Uppsala dödades medan hon log i sin sÀng och sov. Den typen av rapportering gynnar inte Sverigebilden.

Men framför allt pÄminner Ätalet mot de som mördade Ismail Abdos mamma Àn en gÄng om att vi mÄste Àndra vÄr lagstiftning och tÀppa det kryphÄl som finns i grundlagen och som tillÄter söktjÀnsterna att publicera vÄra personuppgifter pÄ nÀtet.

Det rÀcker med att de utser en ansvarig utgivare och skaffar sig ett utgivningsbevis. Den enda begrÀnsning som finns Àr att söktjÀnsterna inte fÄr lÀgga ut kÀnsliga uppgifter, som politisk Äsikt, sexuell lÀggning och religiös inriktning och sÄ. Men i övrigt Àr det fritt fram.

PĂ„ söktjĂ€nsterna finns adressuppgifter, men ocksĂ„ hur mĂ„nga som bor i hushĂ„llet, hur gamla de Ă€r, vad bostaden Ă€r vĂ€rd och vad de har för bil. Bland annat. 

De Àr en guldgruva för en inbrottstjuv eller en rÄnare som vill hitta hem till en Àldre husÀgare som bor ensam och utsÀtta honom eller henne för ett inbrott eller ett rÄn hemma. Och för kallhamrade bankbedragare som lurar av Àldre sina tillgÄngar.

Det handlar inte bara om ”telefonkatalogen pĂ„ nĂ€tet”. NĂ€r telefonkatalogen fortfarande skickades hem till alla kunde man vĂ€lja om man ville stĂ„ med i den med namn och adress. Ville man inte det skaffade man hemligt telefonnummer. Det var enkelt, men sĂ„ fungerar det inte i dag. Det finns inget enkelt sĂ€tt att nixa sig frĂ„n de hĂ€r sajterna.

LagÀndringen som tillÄter detta gjordes 2003 nÀr grundlagen anpassades till internet. Men KU, som bereder grundlagsÀndringar innan riksdagen fattar beslut, varnade redan dÄ för att lagÀndringen skulle kunna leda till rena personregister pÄ nÀtet. Och det Àr exakt sÄ det har blivit.

Nu har det gĂ„tt tjugo Ă„r sedan grundlagen Ă€ndrades. Sverige Ă€r ett annat land i dag med en helt annan brottslighet. Vi mĂ„ste anpassa vĂ„r grundlag till den tid vi lever i – och har framför oss. 

DÀrför mÄste grundlagen Àndras.