Jan-Olov Johansson

Vad vi vet

Jan-Olov Johansson är en 62-årig morfar som är utbildad till agronom och hela livet har verkat för att skapa en dialog mellan vetenskap och medborgarna. Ledamot i IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin), ledamot av KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin), hedersdoktor vid Uppsala Universitet och yrkespatient.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Till bibliotekens försvar

Det pågår en ordväxling om våra bibliotek i media. Debatten är i mina ögon lätt absurd. Inte minst eftersom den har baxats in i ett oerhört tröttsamt höger-vänster perspektiv.

För mig är det relativt enkelt. Jag står i stor tacksamhetsskuld till Borås Stadsbibliotek. De vänliga damerna där lotsade, tillsammans med min svensklärarinna i högstadiet, in mig i böckernas värld.

Min bakgrund vad också högst enkel. En arbetarfamilj där man arbetade och arbetade. Varken mor eller far satt aldrig utan att ha något att göra. Men läsa böcker? Nej, det var slöseri med tid och jag kan fortfarande räkna upp de titlar vi hade i vår minimala bokhylla. Inget att yvas över. Så var det bara.

Så jag kan relativt lätt identifiera mig med den unga person som nyfiket tar sig till ett bibliotek för att upptäcka världen. Och jag är rätt säker på att hen inte uppskattar att där mötas av de "tuffa" killar och tjejer som säkert redan förpestar hens vardag.

Ett bibliotek är ett ställe att läsa böcker och söka andra kunskapskällor. I lugn och ro. Vi behöver INTE mera snabba kickar och mindre impulskontroll. Det borde vara självklart, inte minst för alla vänstermänniskor.

Den socialdemokrati jag växte upp med var mycket tydlig på den punkte. Biblioteken är ett medel för barn ifrån mindre studievana miljöer att få upptäcka glädjen med att läsa. Ingen "ungdomsgård".

Men idag verkar trianguleringen ha gått så långt att det som var självklart för socialdemokratin för femtio år sedan betraktas svårt högervridet idag. Hur gick det till?

Finns det några gamla sossar kvar som skulle kunna bilda "Det gamla arbetarpartiet"? En politisk rörelse som också ställer krav på sina medborgarna att ta ett ansvar för sina liv och inte bara ropa på Staten så fort de inte får som de vill!

 I väntan på detta uppror från djupet av (s) rekommenderar jag Erik Helmersson i DN. I en som vanligt välskriven krönika konstaterar han att alla givetvis är välkomna till biblioteken men ..." Allt vi från samhällets sida önskar är – ursäkta och förlåt – att de beter sig som folk. "

Denna dag ett liv

"Will you still feed me

will you still need me

when I´m sixtyfour?"

Det slumpade sig så att jag "firar" min 64 födelsedag - på Akademiska Sjukhuset. Mitt tredje hem. Och passande nog med provtagning på Transplantationsmottagningen. Som gett mig många extra år.

Det är väl också ett svar på frågan #vadfanfårjagförskatten?

Nu hoppas jag bara att provsvaren är ok, så jag kan se fram emot något år till...

Gevägen till moderskärlek?

Föräldrakärlek. En högst vetenskaplig förklaring till en arts framgång i det evolutionära spelet. Var det genom att låna gener ifrån ett virus som våra förfäder ( för 300 miljoner år sedan) la grunden till i vart fall den nära relationen mellan honan och ungen? Det är den fantasieggande teorin i del två av den japanska TV-serien "Utvecklingens språng" som sändes på SVT ikväll. Parallellet med Sveriges kvalmatch i fotboll så många kan ha missat den!

Berättelsen hur ett retrovirus kippper in några av sina arvsanlag i ett tidigt däggdjur och ger upphov till moderkakan och förmågan att härbergera ett foster i livmodern är värt att ta del av. Fundera sedan över påståendet med "onaturlig genmanipulation" enskilt eller i grupp.

En annan förändring av genomet gav däggdjuren förmågan till det som gav dem deras namn - att ge mjölk åt sina ungar.

Den nya genetiken ger oss onekligen helt nya verktyg för att förstå evolutionen bättre. Filmen ligger på SVT play. Se den gärna!

Och eftersom vi just firat fars dag. En känd apforskare, Frans de Waal, brukar påpeka att det som skiljer människan ifrån alla de andra människoaporna är att hanen tar aktiv del i vården av barnen.

Genvägen till rättvisa?

Oskyldigt dömda som räddats ifrån dödstraffet. Historiska reliker som inte var vad man trodde, ja, det var mycket som professor Marie Allen hann med i sin föreläsning i går kväll på Uppsala Stadsbibliotek.

 

 Centralt i alla berättelserna är förstås DNA-spåren. Numera kan kriminalteknikerna få fram tillräckligt med sådana spår till och med ifrån ett fingeravtryck! Och ett hårstrå i en bok kan räcka för att bekräfta historiska påståenden, eller för att avslöja falska kranium!

Fiktionen i kriminalserier som CSI har nästan blivit verklighet. Och nästa steg är, enligt Maria Allen, att vi också kan utläsa hur gärningsmannen ser ut med hjälp av de DNA spå vi kan säkra på brottsplatsen.

Se hela föreläsningen här!

 

Den bok jag pratade om i går heter ”Evolutionen och jag” av Johan Frostegård. Mer om den senare.

Ber också att få återkomma med svar på frågan vilka böcker som ger en populär orientering över de senaste årens forskning kring genetik och DNA.

 

Slutligen, gårdagens föreläsning var den sista för terminen. Men vi hoppas att kunna komma tillbaka med en fortsättning i vår.

 

En syn på GMO

I veckans avsnitt av Vetenskapens Värld ( Utvecklingens Språng 1)  i SVT presenteras en teori om hur det gick till när ögon uppkom i evolutionen. Det är en överraskande och spännande historia där gener ifrån mikroorganismer infogas i maneter (!).

Något som efter många miljoner år leder fram till dagens avancerade ögon hos ryggradsdjur som exempelvis människan.

Historien visar bland annat att gener kan föras ifrån växtriket till djurriket och hur naturen ibland bedriver en smått hisnande genmanipulation! Helt "naturligt".

För den som är intresserad av genetik och evolution  är detta ett högst intressant kapitel i livets tillblivelse på jorden.

Namn: Jan-Olov Johansson
Ålder61 år
Familj: Fru, tre vuxna barn och två barnbarn
Bor: I Norby, Uppsala
Gör: Vetenskapsjournalist, agronom och yrkespatient
Gillar: Djur, natur, vetenskap och intressanta människor
Ogillar: Alla former av fundamentalism@jolov på Twitter:

Redaktionella bloggar

Sport

Kultur & Nöje

Fler bloggar

Stadsdelsbloggar

Uppsalavimmel.se