Det är 18-årsgräns för att köpa tobak, där snus ingår. Barnen är alltså skyddade redan, och diskussionen borde handla om hur vuxna myndiga personer ska skyddas mot omotiverade ingrepp i friheten.

Helen Stjerna företräder A Non Smoking Generation, och snus är upplysningsvis en rökfri produkt. Tack vare att snus är tillåtet i Sverige och förbjudet i övriga EU, är det enkelt att se vad som är bästa sättet att minska rökningen i ett land. Och svaret är: Snus!

I stället för att vara glad och stolt över att svenska män är friskast i EU och röker minst, så torgförs konspirationsteorier, raljanta formuleringar och missvisande uppgifter i debattartikeln den 10 november i UNT. Mönstret är sig likt. De som vill förbjuda något bryr sig alltid mer om åtgärder än resultat, medan vi andra hellre tittar på vad som faktiskt fungerar.

Cigarettindustrin jublar självklart över Stjernas försök att likställa snus med rökning. Men att någon som säger sig vilja värna hälsan låter sig gå i de internationella cigarettföretagens ledband är förvånande.

I höstas publicerades en stor global studie i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet. Glädjande nog kunde forskarna konstatera att inte ett enda dödsfall kan kopplas till snus, medan rökning bidrar till över 6 miljoner människors förtida död. När verkligheten ser ut på det viset, undrar man vad det är som driver folkhälsoaktivisterna att attackera snuset. Inte är det omsorg om människors liv, hälsa och fria val i varje fall.

Snus är inte något folkhälsoproblem och definitiv inget samhällsproblem. Det är en privatsak, ett njutningsmedel för vuxna. Om du snusar eller inte är upp till varje vuxen att själv avgöra, så länge du trivs med ditt liv. Precis som hur mycket du ska motionera inte är något som är upp till andra att bestämma.

Snus är en folklig svensk tradition sedan 200 år. Punktskatten på snus ger staten 2 500 miljoner kronor varje år och snus är inte förknippat med några offentliga kostnader, på det sätt som rökningen är. Kan vi lämna snuset i fred nu?

Patrik StrömerGeneralsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen